Przepisy

Ciasta czekoladowe.

Wczoraj – 12go kwietnia – Dzień Czekolady! Dzień, który osoby zdrowo odżywiające się, także mogą z czystym sumieniem słodko świętować :)

Jedna prosta rada – jeśli sięgacie po czekoladę to wybierzcie GORZKĄ. Najlepiej taką która ma najwyższą zawartość kakao (70% lub więcej). I pamiętajcie, żeby nie przesadzić z ilością ;)

Jeśli macie ochotę na większe szaleństwo to proponuję ZDROWE i smaczne ciasta czekoladowe :) Dziele się moimi ulubionymi przepisami, które nie są mojego autorstwa ale są przepyszne! Dlatego też, zachęcam Was do spróbowania :)

Ciasta czekoladowe, bo każde zawiera kakao. O jego zaletach już pisałam, ale dla przypomnienia jeszcze raz ;)

  • Zawiera dwa alkaloidy o działaniu pobudzającym – teobrominę i kofeinę. Teobromina ma znacznie słabsze działanie pobudzające niż kofeina, ale działa regenerująco na organizm zarówno po wysiłku fizycznym, jak i psychicznym.
  • Kakao jest bardzo bogatym źródłem magnezu, wapnia, chromu, żelaza, manganu czy cynku, a także witamin: A, E i z grupy B.
  • Zawiera także tryptofan (jest wykorzystywany przez mózg do wytwarzania neuroprzekaźnika, zwanego serotoniną, która zapewnia spokój i daje uczucie szczęści) i fenyloetyloaminę (wysoki poziom tego neuroprzekaźnika pomaga wywołać uczucie podekscytowania).
  • Kakao świetnie wpływa na samopoczucie i koncentrację, redukuje stres i wyczerpanie.
  • Przeciwutleniacze, których w dużych ilościach dostarcza nam kakao, mają nie tylko właściwości antyrakowe, ale też chronią przed wirusami, chorobami skóry i zapewniają dłuższą młodość.

Jeżeli wybieracie gorzką czekoladę:

  • Ma niski indeks glikemiczny
  • Zwiera magnez, żelazo i witaminę B3 (niacynę)
  • Węglowodany dodają pozytywnej i niezbędnej energii
  • Flawonoidy – zapobiegają miażdżycy i zakrzepom; zatrzymują proces utleniania złego cholesterolu, regulują skurcze mięśni, podnoszą odporność organizmy i zapobiegają zlepianiu się ze sobą płytek krwi;
  • Zawiera wyżej wymienioną: teobrominę i fenyloetyloaminę;
  • Dzięki zawartości np. pirazyny pomaga w myśleniu.

A teraz najlepsze … przepisy! :)

 

Na fasoli z owocami suszonymi

  • 200 ml puree fasoli czerwonej z puszki
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mleka w proszku odtłuszczonego
  • 2 łyżki kakao odtłuszczonego bez cukru
  • 5 łyżek cukru brązowego
  • 10 suszonych moreli
  • 10 suszonych śliwek wędzonych
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

Przygotowanie:

  1. Fasole z puszki blendujemy.
  2. Suszone owoce kroimy w paski.
  3. Puree z fasoli, suszone owoce i resztę składników mieszamy. Następnie masę przekładamy do foremki (np. keksówki).
  4. Pieczemy w piekarniku ok. 35 min w 180 st C.
  5. Ciasto studzimy w otwartym piekarniku.

 

Czekoladowo – otrębowe

  • paczka otrębów owsianych (250g)
  • pół szklanki mleka 1,5%
  • 2 jajka (2 białka + 1 żółtko)
  • 2 łyżki Stevi
  • 3 łyżeczki ciemnego kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Białka ubijamy na sztywno.
  2. Otręby zmielić w młynku i wymieszać z resztą składników (bez białek). Gdy się połączą – delikatnie wmieszać białka.
  3. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piec w 180 st C przez 40-50 min.

 

Brownie – Zucchini

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 łyżki stewii lub syropu z agawy
  • 1/4 szklanki przecieru jabłkowego
  • drobno starta cukinia o wadze około 300g (odciśnięta z nadmiaru soku)

Przygotowanie

  1. Mokre składniki (jajka, sól i przecier jabłkowy) mieszamy w jednej misce, w drugiej mieszamy składniki suche (mąkę, kakao, sodę, cynamon i substancję słodzącą).
  2. Następnie do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy do połączenia się ich. Jeśli masa jest zbyt gęsta można dodać odrobinę mleka.
  3. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st C przez 30-40 min. do „surowego patyczka”.
  4. Ciasto wykładamy kiedy ostygnie.

 

Czekoladowo – bananowe z orzechami.

  • 4 dojrzałe banany
  • 1 szklanka mąki razowej
  • 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1/3 szklanki cukru brzozowego lub fruktozy
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

  1. Banany blendujemy.
  2. Jajka, olej, olejek waniliowy i jogurt łączymy i mieszamy. Następnie dodajemy do masy bananowej – mieszamy.
  3. Suche składniki (mąka razowa, płatki owsiane, cukier, kakao, cynamon, soda i posiekane orzechy) mieszamy w osobnej misce.
  4. Wszystkie składniki łączymy (masa bananowa + składniki suche).
  5. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto.
  6. Pieczemy w 180 stopniach, ok. 60 min – do „suchego patyczka”.

Fit appetit!  :)

Komentarze

You Might Also Like