Wczoraj – 12go kwietnia – Dzień Czekolady! Dzień, który osoby zdrowo odżywiające się, także mogą z czystym sumieniem słodko świętować :)
Jedna prosta rada – jeśli sięgacie po czekoladę to wybierzcie GORZKĄ. Najlepiej taką która ma najwyższą zawartość kakao (70% lub więcej). I pamiętajcie, żeby nie przesadzić z ilością ;)
Jeśli macie ochotę na większe szaleństwo to proponuję ZDROWE i smaczne ciasta czekoladowe :) Dziele się moimi ulubionymi przepisami, które nie są mojego autorstwa ale są przepyszne! Dlatego też, zachęcam Was do spróbowania :)
Ciasta czekoladowe, bo każde zawiera kakao. O jego zaletach już pisałam, ale dla przypomnienia jeszcze raz ;)
- Zawiera dwa alkaloidy o działaniu pobudzającym – teobrominę i kofeinę. Teobromina ma znacznie słabsze działanie pobudzające niż kofeina, ale działa regenerująco na organizm zarówno po wysiłku fizycznym, jak i psychicznym.
- Kakao jest bardzo bogatym źródłem magnezu, wapnia, chromu, żelaza, manganu czy cynku, a także witamin: A, E i z grupy B.
- Zawiera także tryptofan (jest wykorzystywany przez mózg do wytwarzania neuroprzekaźnika, zwanego serotoniną, która zapewnia spokój i daje uczucie szczęści) i fenyloetyloaminę (wysoki poziom tego neuroprzekaźnika pomaga wywołać uczucie podekscytowania).
- Kakao świetnie wpływa na samopoczucie i koncentrację, redukuje stres i wyczerpanie.
- Przeciwutleniacze, których w dużych ilościach dostarcza nam kakao, mają nie tylko właściwości antyrakowe, ale też chronią przed wirusami, chorobami skóry i zapewniają dłuższą młodość.
Jeżeli wybieracie gorzką czekoladę:
- Ma niski indeks glikemiczny
- Zwiera magnez, żelazo i witaminę B3 (niacynę)
- Węglowodany dodają pozytywnej i niezbędnej energii
- Flawonoidy – zapobiegają miażdżycy i zakrzepom; zatrzymują proces utleniania złego cholesterolu, regulują skurcze mięśni, podnoszą odporność organizmy i zapobiegają zlepianiu się ze sobą płytek krwi;
- Zawiera wyżej wymienioną: teobrominę i fenyloetyloaminę;
- Dzięki zawartości np. pirazyny pomaga w myśleniu.
A teraz najlepsze … przepisy! :)
Na fasoli z owocami suszonymi
- 200 ml puree fasoli czerwonej z puszki
- 3 jajka
- 3 łyżki mleka w proszku odtłuszczonego
- 2 łyżki kakao odtłuszczonego bez cukru
- 5 łyżek cukru brązowego
- 10 suszonych moreli
- 10 suszonych śliwek wędzonych
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
Przygotowanie:
- Fasole z puszki blendujemy.
- Suszone owoce kroimy w paski.
- Puree z fasoli, suszone owoce i resztę składników mieszamy. Następnie masę przekładamy do foremki (np. keksówki).
- Pieczemy w piekarniku ok. 35 min w 180 st C.
- Ciasto studzimy w otwartym piekarniku.
Czekoladowo – otrębowe
- paczka otrębów owsianych (250g)
- pół szklanki mleka 1,5%
- 2 jajka (2 białka + 1 żółtko)
- 2 łyżki Stevi
- 3 łyżeczki ciemnego kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Białka ubijamy na sztywno.
- Otręby zmielić w młynku i wymieszać z resztą składników (bez białek). Gdy się połączą – delikatnie wmieszać białka.
- Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w 180 st C przez 40-50 min.
Brownie – Zucchini
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki kakao
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 łyżki stewii lub syropu z agawy
- 1/4 szklanki przecieru jabłkowego
- drobno starta cukinia o wadze około 300g (odciśnięta z nadmiaru soku)
Przygotowanie
- Mokre składniki (jajka, sól i przecier jabłkowy) mieszamy w jednej misce, w drugiej mieszamy składniki suche (mąkę, kakao, sodę, cynamon i substancję słodzącą).
- Następnie do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy do połączenia się ich. Jeśli masa jest zbyt gęsta można dodać odrobinę mleka.
- Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st C przez 30-40 min. do „surowego patyczka”.
- Ciasto wykładamy kiedy ostygnie.
Czekoladowo – bananowe z orzechami.
- 4 dojrzałe banany
- 1 szklanka mąki razowej
- 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
- 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 1/3 szklanki cukru brzozowego lub fruktozy
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie
- Banany blendujemy.
- Jajka, olej, olejek waniliowy i jogurt łączymy i mieszamy. Następnie dodajemy do masy bananowej – mieszamy.
- Suche składniki (mąka razowa, płatki owsiane, cukier, kakao, cynamon, soda i posiekane orzechy) mieszamy w osobnej misce.
- Wszystkie składniki łączymy (masa bananowa + składniki suche).
- Formę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto.
- Pieczemy w 180 stopniach, ok. 60 min – do „suchego patyczka”.
Fit appetit! :)