Przepisy

Aromatyczna zupa krem z dyni

Kilka ładnych lat temu wypróbowałam pierwszy przepis na zupę krem z dyni. Niestety jej zawartość wylądowała w zlewie … Po dwóch kolejnych nieudanych próbach zrezygnowałam i stwierdziłam, że to totalnie nie mój smak. Jednak rok temu temat zupy dyniowej znów nie dawał mi spokoju, więc postanowiłam pokombinować jeszcze raz.

Testowałam i modyfikowałam różne przepisy, aż w końcu … powstał ten JEDEN, JEDYNY, IDEALNY przepis na zupę krem z dyni. Powtarzany w tamtym roku (i w tym z resztę też) kilkukrotnie. Niestety zupka nigdy nie załapała się na zdjęcia i na uwiecznienie na blogu 😊 Tym razem jednak zawzięłam się, że i zdjęcie i przepis MUSI się pojawić 😉

I tak oto jest – pyszna, aromatyczna, rozgrzewająca zupa krem z dyni. Polecam spróbować każdemu. Połączenie ostrego, słodkiego i kwaśnego smaku – dla mnie smak IDEALNY.

Dynia jest źródłem przeciwutleniaczy, karotenoidów, witaminy B6 oraz potasu. W dodatku jest niskokaloryczna (100 gramów dostarcza zaledwie 39 kcal). Wykazuje właściwości wzmacniające odporność organizmu oraz przeciwzapalne. Ma niską zawartość tłuszczu i jest niskokaloryczna (39 kcal w 100 g), jednak należy uważać na jej wysoki indeks glikemiczny (który można obniżyć poprzez dodatek tłuszczu, białka czy węglowodanów złożonych).

Lista zakupów (1 porcja):

  • Dynia piżmowa, 1 sztuka
  • Marchew, 1 sztuka
  • Cebula, 1 duża
  • Czosnek, 3 ząbki
  • Imbir w korzeniu, 2-3 cm kawałek
  • Włoszczyzna, 100 g (u mnie w paskach, mrożona)
  • Mleczko kokosowe, stała część ½ puszki
  • Limonka, ½ sztuki lub cała
  • Przyprawy: 2 liście laurowe, 5 ziela angielskie, 2 owoce jałowca, 2 goździki, 1 łyżeczka curry, ¼ płaskiej łyżeczki chili, sól do smaku
  • Oliwa z oliwek do smażenia
  • Bulion warzywny lub drobiowy, ok 1 litra (lub więcej w zależności od upodobanej konsystencji kremu)
  • Do podania: ryż brązowy / makaron ryżowy / podsmażony kurczak / podprażone pestki dyni / żytnie grzanki czosnkowe

Przygotowanie:

  1. Dynię kroimy na ósemki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 200 st C piekarniku przez ok 1 godzinę (do momentu aż będzie miękka). Następnie wydrążamy mus z dyni i odkładamy.
  2. Cebulę kroimy w kostkę i razem z przyprawami smażymy na oleju. Dodajemy starty na drobnych oczkach czosnek i imbir – chwilę smażymy i następnie dodajemy włoszczyznę (nie trzeba wcześniej rozmrażać) i startą na grubych oczkach marchewkę. Całość smażymy jeszcze ok 5 minut.
  3. Podsmażone warzywa zalewamy bulionem i gotujemy ok 10 minut. Następnie dodajemy dynię i gotujemy jeszcze 5 minut.
  4. Zupę blendujemy na krem (można dolać wody jeśli wolicie rzadszą konsystencję) i dodajemy mleczko kokosowe. Mieszamy i gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Na koniec dodajemy sok wyciśnięty z limonki i mieszamy.
  5. Zupę krem podajemy z ulubionymi dodatkami :) U mnie makaron ryżowy z ryżu brązowego i podsmażony kurczak (wcześniej zamarynowany w curry, sosie sojowym i soku z limonki).

Fit appetit!

Komentarze

You Might Also Like