Kilka ładnych lat temu wypróbowałam pierwszy przepis na zupę krem z dyni. Niestety jej zawartość wylądowała w zlewie … Po dwóch kolejnych nieudanych próbach zrezygnowałam i stwierdziłam, że to totalnie nie mój smak. Jednak rok temu temat zupy dyniowej znów nie dawał mi spokoju, więc postanowiłam pokombinować jeszcze raz.
Testowałam i modyfikowałam różne przepisy, aż w końcu … powstał ten JEDEN, JEDYNY, IDEALNY przepis na zupę krem z dyni. Powtarzany w tamtym roku (i w tym z resztę też) kilkukrotnie. Niestety zupka nigdy nie załapała się na zdjęcia i na uwiecznienie na blogu 😊 Tym razem jednak zawzięłam się, że i zdjęcie i przepis MUSI się pojawić 😉
I tak oto jest – pyszna, aromatyczna, rozgrzewająca zupa krem z dyni. Polecam spróbować każdemu. Połączenie ostrego, słodkiego i kwaśnego smaku – dla mnie smak IDEALNY.
Dynia jest źródłem przeciwutleniaczy, karotenoidów, witaminy B6 oraz potasu. W dodatku jest niskokaloryczna (100 gramów dostarcza zaledwie 39 kcal). Wykazuje właściwości wzmacniające odporność organizmu oraz przeciwzapalne. Ma niską zawartość tłuszczu i jest niskokaloryczna (39 kcal w 100 g), jednak należy uważać na jej wysoki indeks glikemiczny (który można obniżyć poprzez dodatek tłuszczu, białka czy węglowodanów złożonych).
Lista zakupów (1 porcja):
- Dynia piżmowa, 1 sztuka
- Marchew, 1 sztuka
- Cebula, 1 duża
- Czosnek, 3 ząbki
- Imbir w korzeniu, 2-3 cm kawałek
- Włoszczyzna, 100 g (u mnie w paskach, mrożona)
- Mleczko kokosowe, stała część ½ puszki
- Limonka, ½ sztuki lub cała
- Przyprawy: 2 liście laurowe, 5 ziela angielskie, 2 owoce jałowca, 2 goździki, 1 łyżeczka curry, ¼ płaskiej łyżeczki chili, sól do smaku
- Oliwa z oliwek do smażenia
- Bulion warzywny lub drobiowy, ok 1 litra (lub więcej w zależności od upodobanej konsystencji kremu)
- Do podania: ryż brązowy / makaron ryżowy / podsmażony kurczak / podprażone pestki dyni / żytnie grzanki czosnkowe
Przygotowanie:
- Dynię kroimy na ósemki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 200 st C piekarniku przez ok 1 godzinę (do momentu aż będzie miękka). Następnie wydrążamy mus z dyni i odkładamy.
- Cebulę kroimy w kostkę i razem z przyprawami smażymy na oleju. Dodajemy starty na drobnych oczkach czosnek i imbir – chwilę smażymy i następnie dodajemy włoszczyznę (nie trzeba wcześniej rozmrażać) i startą na grubych oczkach marchewkę. Całość smażymy jeszcze ok 5 minut.
- Podsmażone warzywa zalewamy bulionem i gotujemy ok 10 minut. Następnie dodajemy dynię i gotujemy jeszcze 5 minut.
- Zupę blendujemy na krem (można dolać wody jeśli wolicie rzadszą konsystencję) i dodajemy mleczko kokosowe. Mieszamy i gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Na koniec dodajemy sok wyciśnięty z limonki i mieszamy.
- Zupę krem podajemy z ulubionymi dodatkami :) U mnie makaron ryżowy z ryżu brązowego i podsmażony kurczak (wcześniej zamarynowany w curry, sosie sojowym i soku z limonki).
Fit appetit!