Przepisy

Szaszłyki z fit-frytkami.

Kolejna propozycja z Fit Foodu :)

Tym razem uwielbiane przez większość frytki w wersji zdrowej i w towarzystwie przepysznych szaszłyków. To połączenie jest idealną propozycją na obiad.

Jeśli nie obiad to kolacja! Same szaszłyki z dodatkiem sosu jogurtowo czosnkowym, świetnie sprawdzą się na ten posiłek – są warzywa, jest białko i szaszłyki są ciepłe.

I nie będę już mówiła o smaku. Zakładam, że nie uwierzycie mi na słowo i sami spróbujecie ;)

Wartość odżywcza:


Gdy zjemy obiad składający się z 3 szaszłyków, porcji fit-frytek i podwójnej sosu to dostarczymy naszemu organizmowi ok. 360 zdrowych kcal :)

 

Lista zakupów:

Szaszłyki (6 sztuk):

  • 1 pierś kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 mała cukinia
  • Łyżeczka oliwy
  • Sól, pieprz, kurkuma i czerwona papryka

Fit-frytki (2 porcje):

  • 2 większe ziemniaki
  • 1 i ½  łyżki oliwy z oliwek
  • Sól, czerwona papryka, kurkuma, tymianek (inne przyprawy wg uznania)

Sos jogurtowo czosnkowy:

  • Jogurt naturalny, mały (180g)
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • Duży ząbek czosnku
  • Suszony koperek
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Mięso pokroić w większą kostkę i zamarynować w soli i pieprzu. Odstawić na chwilę do lodówki.
  2. Cukinię dobrze umyć, ale nie obierać ze skóry. Razem z papryką pokroić w większe kawałki. Cebulę przekroić na pól i jeszcze raz na pół – porozdzielać na płaty. Wszystkie warzywa wymieszać z oliwą i przyprawami.
  3. Na długiej wykałaczce nabijać na zmianę warzywa i kurczaka. Szaszłyki zapakować do doli i piec w 180 st C, aż warzywa zmiękną (do 30 min).
  4. Ziemniaki obrać i pokroić w słupki. Wrzucić na gotującą się wodę i podgotować 3 min. następnie odcedzić i wymieszać z oliwą i przyprawami. Wyłożyć na blachę i piec razem z szaszłykami.
  5. Sos czosnkowy: jogurt wymieszać z musztardą, przyprawami i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.

Fit appetit!  :)

Komentarze

You Might Also Like