Kolejna propozycja z Fit Foodu :)
Tym razem uwielbiane przez większość frytki w wersji zdrowej i w towarzystwie przepysznych szaszłyków. To połączenie jest idealną propozycją na obiad.
Jeśli nie obiad to kolacja! Same szaszłyki z dodatkiem sosu jogurtowo czosnkowym, świetnie sprawdzą się na ten posiłek – są warzywa, jest białko i szaszłyki są ciepłe.
I nie będę już mówiła o smaku. Zakładam, że nie uwierzycie mi na słowo i sami spróbujecie ;)
Wartość odżywcza:
Gdy zjemy obiad składający się z 3 szaszłyków, porcji fit-frytek i podwójnej sosu to dostarczymy naszemu organizmowi ok. 360 zdrowych kcal :)
Lista zakupów:
Szaszłyki (6 sztuk):
- 1 pierś kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 mała cukinia
- Łyżeczka oliwy
- Sól, pieprz, kurkuma i czerwona papryka
Fit-frytki (2 porcje):
- 2 większe ziemniaki
- 1 i ½ łyżki oliwy z oliwek
- Sól, czerwona papryka, kurkuma, tymianek (inne przyprawy wg uznania)
Sos jogurtowo czosnkowy:
- Jogurt naturalny, mały (180g)
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- Duży ząbek czosnku
- Suszony koperek
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Mięso pokroić w większą kostkę i zamarynować w soli i pieprzu. Odstawić na chwilę do lodówki.
- Cukinię dobrze umyć, ale nie obierać ze skóry. Razem z papryką pokroić w większe kawałki. Cebulę przekroić na pól i jeszcze raz na pół – porozdzielać na płaty. Wszystkie warzywa wymieszać z oliwą i przyprawami.
- Na długiej wykałaczce nabijać na zmianę warzywa i kurczaka. Szaszłyki zapakować do doli i piec w 180 st C, aż warzywa zmiękną (do 30 min).
- Ziemniaki obrać i pokroić w słupki. Wrzucić na gotującą się wodę i podgotować 3 min. następnie odcedzić i wymieszać z oliwą i przyprawami. Wyłożyć na blachę i piec razem z szaszłykami.
- Sos czosnkowy: jogurt wymieszać z musztardą, przyprawami i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
Fit appetit! :)