Szarlotka w wersji mini, czyli muffiny jabłkowe z nutą cynamonowo – różaną ♥
Ich przygotowanie i pieczenie nie zajmuje wiele czasu, więc jeśli najdzie Was ochota na słodką, smaczną i lekką przekąskę to możecie skorzystać właśnie z tego przepisu :) Co ważne – jest to ZDROWY wybór. Muffinki dodają mnóstwo dobrej energii a długi czas ♥
Przepis można modyfikować – dodać startej skórki i soku z pomarańczy, kawałki gorzkiej czekolady, orzechy włoskie czy też inne owoce jak maliny i borówki.
Lista zakupów
- Mąka pszenna pełnoziarnista, 250g
- Proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
- Cynamon, 1 łyżka
- Jajka, 2 sztuki
- Maślanka, 250ml
- Cukier brzozowy (ksylitol), 100g
- Olej rzepakowy, 60ml
- Olejek waniliowy
- Woda różana, 5 łyżek
- Jabłko, 2 sztuki
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 st C. Szykujemy blachę na muffinki, wkładamy papilotki.
- Jabłka obieramy i kroimy w kostkę.
- Suche składniki – mąka, proszę, cynamon, cukier – mieszamy w jednej misce.
- W osobnej misce mieszamy: jajka, maślankę, olej, olejek i wodę różaną.
- Mokre składniki łączymy z suchymi i dodajemy jabłka. Dokładnie mieszamy.
- Ciasto nakładamy do 2/3 wysokości papilotek.
- Pieczemy ok 25 min.
Fit appetit!