Przepisy

Pełnoziarniste muffiny jabłkowo-cynamonowe

Szarlotka w wersji mini, czyli muffiny jabłkowe z nutą cynamonowo – różaną ♥

Ich przygotowanie i pieczenie nie zajmuje wiele czasu, więc jeśli najdzie Was ochota na słodką, smaczną i lekką przekąskę to możecie skorzystać właśnie z tego przepisu :) Co ważne – jest to ZDROWY wybór. Muffinki dodają mnóstwo dobrej energii a długi czas ♥

Przepis można modyfikować – dodać startej skórki i soku z pomarańczy, kawałki gorzkiej czekolady, orzechy włoskie czy też inne owoce jak maliny i borówki.

 

Lista zakupów

  • Mąka pszenna pełnoziarnista, 250g
  • Proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • Cynamon, 1 łyżka
  • Jajka, 2 sztuki
  • Maślanka, 250ml
  • Cukier brzozowy (ksylitol), 100g
  • Olej rzepakowy, 60ml
  • Olejek waniliowy
  • Woda różana, 5 łyżek
  • Jabłko, 2 sztuki

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st C. Szykujemy blachę na muffinki, wkładamy papilotki.
  2. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę.
  3. Suche składniki – mąka, proszę, cynamon, cukier – mieszamy w jednej misce.
  4. W osobnej misce mieszamy: jajka, maślankę, olej, olejek i wodę różaną.
  5. Mokre składniki łączymy z suchymi i dodajemy jabłka. Dokładnie mieszamy.
  6. Ciasto nakładamy do 2/3 wysokości papilotek.
  7. Pieczemy ok 25 min.

Fit appetit!

Komentarze

You Might Also Like