Polecamy/ Przepisy

Sernik z serków wiejskich

Ekspresowy i bardzo prosty w przygotowaniu sernik z serków wiejskich. Zbity i wilgotny, a przy tym rozpływający się w ustach. Nieprzekombinowany, prosty i klasyczny w smaku. Dzięki grudą z serka wiejskiego bardzo interesujący w konsystencji. Starałam odtworzyć się smak sernika z serków wiejskich, który tak bardzo zapadł mi w pamięć w dzieciństwie, kiedy jeździłam na wakacje na Węgry. I udało się :)

Duża zawartość białka, mało tłuszczu. Sprawdzi się na śniadanie z owocami do kawki, podwieczorek i przekąskę kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, ale i zdrowego na legalu :)

Najlepiej smakuje w połączeniu z orzeźwiającymi i kwaskowymi owocami, frużeliną (malinowa, wiśniowa) lub dżemem własnej roboty :) U mnie dżem z czerwonych porzeczek, malin i ksylitolu. Połączenie idealne.

Lista zakupów:

– Składniki na spód:

  • Ciastka owsiane, 170g
  • Masło, 60g

– Składniki na masę serową:

  • Serek wiejski, 600g (3 opakowania po 200g)
  • Serek śmietankowy typu Philadelphia, 125g
  • Jajka, 2 sztuki
  • Cukier brzozowy (ksylitol), 95-105g
  • Cukier z prawdziwą wanilią, 15g
  • Mąka pszenna, 20g
  • Mąka ziemniaczana, 30g
  • Proszek do pieczenia, 1 łyżeczka

– Składniki na frużelinę malinową:

  • Maliny (u mnie mrożone), 130g
  • Ksylitol, 30 g
  • Mąka ziemniaczana, 1 płaska łyżeczka
  • Żelatyna, 1 płaska łyżeczka
  • Sok z cytryny, 1 płaska łyżka
  • Woda (zimna), 4 łyżki

Przygotowanie:

  1. Tortownice (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Piekarnik nagrzewamy do 160 st C.
  3. Spód: ciastka mielimy na pył i mieszamy z rozpuszczonym masłem. Ciasteczkowym spodem wykładamy przygotowaną tortownicę i wkładamy do zamrażarki na czas przygotowania masy serowej.
  4. Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.
  5. Serek śmietankowy dokładnie mieszamy z jajkami – tak, żeby nie było grudek. Dodajemy cukier brzozowy i cukier waniliowy. Chwilę mieszamy i dodajemy serki wiejski, mąki przesiane przez sitko i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
  6. Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1 godzinę i 10-20 minut (do zarumienienia i ścięcia środka sernika). Po tym czasie studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wystudzony sernik wkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc).
  7. Podajemy ze świeżymi owocami lub frużeliną lub dżemem (u mnie dżem z czerwonych porzeczek i malin na ksylitolu).

Komentarze

You Might Also Like