Przepisy

Drożdżowe racuchy z twarogiem

Uwielbiam wypieki z drożdżami. Wymagają trochę więcej pracy, ale pachną i smakują cudownie. Do tego ta konsystencja. To taki mój smak dzieciństwa :)

Chrupiące z wierzchu, miękkie i puchate w środku. Białko w tych racuchach podbiłam dodatkiem twarogu, co wpływa też na podkręcenie smaku. I klasycznie jabłko. Ale możecie pokombinować też z innymi owocami. Świetnie sprawdzą się z brzoskwinią, nektarynką, gruszką, śliwkami czy garścią malin lub borówek.

Z dodatkiem dobrej marmolady (np. różanej) będą smakować lepiej niż pączek :)

Lista zakupów (ok 12-14 sztuk):

– Składniki na zaczyn:

  • Drożdże świeże, 30g
  • Cukier waniliowy, 10g
  • Mąka orkiszowa jasna, 20g
  • Mleko owsiane, 50g
  • Mleko zwykłe, 50g

– Składniki na ciasto:

  • Jajka, 3 sztuki
  • Mąka orkiszowa jasna, 160g (lub nieco więcej)
  • Ksylitol, 20g
  • Sól, szczypta
  • Masło, 25 g

– Dodatkowo:

  • Ser twarogowy, 120g
  • Jabłko, 1 sztuka (lub inne owoce: brzoskwinia, gruszka, nektarynka, śliwki, garść malin lub garść borówek)

Przygotowanie:

  1. Mleko lekko podgrzewamy – ma być ciepłe – ok 32-40 st. Masło rozpuść.
  2. Robimy zaczyn:  w misce mieszamy drożdże z cukrem waniliowym i odstawiamy na minutę – zaczną się rozpuszczać. Gdy drożdże z cukrem się rozpuszczą mąkę i podgrzane mleko. Mieszamy dokładnie i odstawiamy przykryte ściereczka na ok 10 minut.
  3. Mieszamy składniki: jajka, cukier, mąkę, sól, zaczyn i rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy mikserem z hakiem lub łyżką ok 5 minut. Następnie dodajemy pokruszony twaróg, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut.
  4. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego i nakładamy łyżką porcję ciasta. Smażymy z jednej i z drugiej strony do momentu, aż zrobią się rumiane.
  5. Placki odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym do odsączenia.
  6. Podajemy z ulubionymi dodatkami: cukier puder / świeże owoce / dżemy / frużelina.

Komentarze

You Might Also Like