Pitaja lub inaczej smoczy owoc czy truskawkowa gruszka to owoc tropikalny, który kwitnie tylko w nocy. Posiada słodkawy, aromatyczny, orzeźwiający smak. W środku znajduje się biały miąższ z czarnymi kropkami – można go jeść łyżeczką ze skóry, lub wydrążyć i kroić na kawałki.
Poleca się jeść go po schłodzeniu. Pitaja idealnie nadaje się do deserów, sałatek owocowych czy lodów.
Właściwości smoczego owocu:
- Niskokaloryczna – 100 g pitaji to 50 kcal
- Zawiera ponad 80% wody
- Zawiera witaminy B, C i E oraz w wapń i fosfor.
- Zawiera błonnik, który zapewnia uczucie sytości przez dłuższy czas.
- Zawiera tez dużą ilość antyoksydantów stosowanych w terapiach nowotworowych.
- Pomaga obniżać poziom cholesterolu i poprawiać pracę układu trawiennego.
- ekstrakt z owocu należy do substancji chroniących przed starzeniem skóry.
Owocowa sałatka z pitają.
Lista zakupów (2 porcje):
– Pitaja (smoczy owoc) – 1 szt, wydrążone ze skóry i pokrojone w kostkę
– Nasiona granatu, ¼ szklanki
– Sok z 1 klementynki
– Liści mięty, 5 porwanych liści + do ozdoby
Przygotowanie:
1. Pitaję przekroić na pół i wydrążyć miąższ. Następnie miąższ pokroić w kostkę.
2. Wszystkie składniki wymieszać i schłodzić.
3. Podawać w skórce, udekorować listkami mięty.
Fit appetit! :)