Pięć lat temu na swoje urodziny postanowiłam zrobić risotto. Tak naprawdę nie wiedziałam jak się robi takie klasyczne. Szperanie w Internecie nie było takie modne – nie było takiej mody na blogowanie. Komputera potrzebowałam do Simsów, gadu – gadu i przeszukiwania informacji o F1.
Więc tak powstało moje Risotto :) Marchewka, curry i ryż. Nie znajdziecie tutaj wina czy masła. Tylko same fit-produkty ;)
Dzisiaj, po długiej przerwie, wracam do tych smaków.
Polecam fanom smaków indyjskich. Jeśli lubicie często spotykane w dietach i zdrowym odżywianiu połączenie: brązowy ryż i kurczak/ indyk, to ta propozycja jest dla Was :) Dodatkowo, w tym połączeniu staje się ona smakowo ciekawsza i wyraźniejsza.
Wartość odżywcza dla jednej porcji to:
- ENERGIA – 362 kcal
- BIAŁKO – 28,8g
- TŁUSZCZ – 11,4g
- WĘGLOWODANY – 43,9g
- BŁONNIK – 8,9g
Lista zakupów (1 porcja):
- 40g brązowego ryżu
- 120g piersi z indyka/ kurczaka
- 2 średnie marchewki (ok. 90g)
- Kilka różyczek brokuła (ok. 50g)
- ½ średniej cebuli (ok. 40g)
- ½ łyżki oliwy z oliwek (10g + 5g)
- Curry, sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Dobrze odcedzić od wody.
- Pierś pokroić w większą kostkę – posolić i popieprzyć. Wymieszać z 5g oliwy z oliwek. Całość wyłożyć na papier do pieczenia i piec kilkanaście minut w piekarniku w 180 st C.
- Brokuła podgotować na parze, tak aby był na pół twardy (al dente).
- Na patelni rozgrzać resztę oliwy (10g). Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce. Na oliwę dodać najpierw cebulę i chwilę przeszklić, dodać marchewkę. Chwilę przesmażyć, a następnie zakryć pokrywą i dusić do miękkości (podlewając wodą).
- Gdy marchewka będzie już dość miękka dodać: upieczoną pierś, ugotowany ryż, brokuły i przyprawy do smaku. Wszystko wymieszać i przesmażyć jeszcze z jakieś 3-5 minut.
Fit appetit! :)