Zdecydowanie ulubiony deser mój i mojego Faceta :) Jeżeli lubicie szarlotkę i cynamon – zniewoli Was smakiem tak jak mnie ♥ I już się nie uwolnicie …
Długo zastanawiałam się jak obejść duże ilości mąki, cukru i masła. A nie ukrywam – szarlotkę uwielbiam. Cynamon – moja miłość. Więc wynalazłam deser idealny dla mnie :) Mam nadzieję, że pokochacie go tak jak ja ♥
Mąkę pszenną zamieniamy na pełnoziarnistą, cukier biały – na ksylitom. Dzięki temu, że rezygnujemy z kruchego ciasta na rzecz kruszonki – ograniczamy ilość wszystkich składników, w tym masła. Stawiamy na jabłka i cynamon.
Deser na ciepło – z jednej strony rozpływające się jabłka, z drugiej strony chrupiąca kruszonka.
W wersji odchudzonej proponuję z jogurtem waniliowym. Oczywiście zdrowym, bo domowej roboty. Jeśli macie dzień szaleństwa – a ten jest wskazany od czasu do czasu dla KAŻDEGO! – proponuję z gałką lodów waniliowych ♥ Szaleństwo! Uwaga! Uzależnia ;)
Lista zakupów (na 2 -3 porcje):
- 3 duże jabłka (najlepiej jakieś kwaskowate)
- Sok z cytryny
- 75 gramów mąki pełnoziarnistej
- 75 gram migdałów
- 40 gramów płatków owsianych
- 2 łyżeczki cynamonu (lub więcej)
- 60 gram ksylitolu
- 45 gramów zimnego masła
- Jogurt naturalny, laska wanilii, ksylitom do smaku
- *lody waniliowe
Przygotowanie:
- Piekarnik nastawiamy na 180 st C.
- Jabłka obieramy i kroimy w plastry. Skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy łyżeczkę cynamonu. Wszystko mieszamy.
- Migdały mielimy w młynku.
- Zmielone migdały, mąkę, cukier, cynamon i płatki owsiane mieszamy jednej misce. Dodajemy posiekane, zimne masło. Wszystko składniki zagniatamy tylko do połączenia.
- Jabłka wysypujemy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego niewielką ilością oliwy z oliwek. Jabłka posypujemy równomiernie kruszonką.
- Pieczemy 30-40 min, do zarumienienia kruszonki.
- * jeśli wolicie miękkie jabłka proponuję je wcześniej poddusić w garnku.
- Jogurt mieszamy z miąższem z wanilii i ksylitolem.
- Jabłka pod kruszonką podajemy na ciepło. W wersji zdrowszej – z jogurtem, w wersji „jednodniowego szaleństwa” z gałką dobrych lodów waniliowych :)
Fit appetit! :)