Przepisy

Jabłka pod owsiano-migdałową kruszonką

Zdecydowanie ulubiony deser mój i mojego Faceta :) Jeżeli lubicie szarlotkę i cynamon – zniewoli Was smakiem tak jak mnie ♥ I już się nie uwolnicie …

Długo zastanawiałam się jak obejść duże ilości mąki, cukru i masła. A nie ukrywam – szarlotkę uwielbiam. Cynamon – moja miłość. Więc wynalazłam deser idealny dla mnie :) Mam nadzieję, że pokochacie go tak jak ja ♥

Mąkę pszenną zamieniamy na pełnoziarnistą, cukier biały – na ksylitom. Dzięki temu, że rezygnujemy z kruchego ciasta na rzecz kruszonki – ograniczamy ilość wszystkich składników, w tym masła. Stawiamy na jabłka i cynamon.

Deser na ciepło – z jednej strony rozpływające się jabłka, z drugiej strony chrupiąca kruszonka.

W wersji odchudzonej proponuję z jogurtem waniliowym. Oczywiście zdrowym, bo domowej roboty. Jeśli macie dzień szaleństwa – a ten jest wskazany od czasu do czasu dla KAŻDEGO! – proponuję z gałką lodów waniliowych ♥ Szaleństwo! Uwaga! Uzależnia ;)

 

Lista zakupów (na 2 -3 porcje):

  • 3 duże jabłka (najlepiej jakieś kwaskowate)
  • Sok z cytryny
  • 75 gramów mąki pełnoziarnistej
  • 75 gram migdałów
  • 40 gramów płatków owsianych
  • 2 łyżeczki cynamonu (lub więcej)
  • 60 gram ksylitolu
  • 45 gramów zimnego masła
  • Jogurt naturalny, laska wanilii, ksylitom do smaku
  • *lody waniliowe

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nastawiamy na 180 st C.
  2. Jabłka obieramy i kroimy w plastry. Skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy łyżeczkę cynamonu. Wszystko mieszamy.
  3. Migdały mielimy w młynku.
  4. Zmielone migdały, mąkę, cukier, cynamon i płatki owsiane mieszamy jednej misce. Dodajemy posiekane, zimne masło. Wszystko składniki zagniatamy tylko do połączenia.
  5. Jabłka wysypujemy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego niewielką ilością oliwy z oliwek. Jabłka posypujemy równomiernie kruszonką.
  6. Pieczemy 30-40 min, do zarumienienia kruszonki.
  7. * jeśli wolicie miękkie jabłka proponuję je wcześniej poddusić w garnku.
  8. Jogurt mieszamy z miąższem z wanilii i ksylitolem.
  9. Jabłka pod kruszonką podajemy na ciepło. W wersji zdrowszej – z jogurtem, w wersji „jednodniowego szaleństwa” z gałką dobrych lodów waniliowych :)

Fit appetit! :)

 

Komentarze

You Might Also Like