Soczewica, groch, fasolka, ciecierzyca, soja. Produkty bardzo wartościowe. Dlaczego? Zawierają bardzo dużo cennego białka, węglowodanów złożonych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych a także wiele mikroelementów i witamin. Dodatkowo mogą być spożywane przez diabetyków, ponieważ mają niski indeks glikemiczny. Są bardzo ważne w diecie wegan i wegetarian – zastępują białko zwierzęce.
Ze względu za dużą zawartość błonnika, chronią nasze serca i naczynia krwionośne przed niechcianą miażdżycą.
W porównaniu do białka zwierzęcego – zawierają mniej kcal, tłuszczu, cholesterolu czy nasyconych kwasów tłuszczowych! Dlatego warto po nie sięgać.
Można z nich wyczarować magiczne dania – ostry gulasz z ciecierzycy, zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą, warzywa faszerowane ryżem brązowym i zieloną soczewicą, krem z dyni z cieciorką, groch na ostro z pomidorami i cukinią … Brzmi apetycznie? :)
Przepisy już wkrótce, a tymczasem kilka porad jak przygotować warzywa strączkowe do gotowania i jak długo gotować.
Przed gotowaniem:
- Nasiona przebieramy i dokładnie płukamy.
- Nasiona namaczamy w zimnej wodzie.
- Pozostawiamy na noc.
- Gotujemy w wodzie, w której były namaczane (oprócz soi! Wodę z soi wymieniamy). Gotujemy przez określony czas (tabelka niżej).
- Podczas gotowania można dodać różne przyprawy, które ułatwią trawienie (cząber, czosnek, kminek, majeranek, imbir).
Jeżeli zapomnisz namoczyć na noc!
- Nasiona namaczamy w zimnej wodzie.
- Wodę w której były namaczane warzywa wylewamy.
- Do gotowania używamy odpowiedniej ilości wody (tabelka). Doprowadzamy ją do wrzenia i wrzucamy nasiona, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez określony czas.
- Tak samo możemy dodać przyprawy ułatwiające trawienie.
Jak długo namaczać i gotować?
No Comments