Pierwsza myśl pisząc na temat białka i jego roli w odchudzaniu to … dieta Dukana. Wielkie boom wśród gwiazd i wśród znajomych. Sama uległam tej manii. Kupiłam wszystkie książki na temat tej słynnej diety.
Nie będę już wspominać o jej licznych skutkach ubocznych, bo przecież „w pierwszym tygodniu traci się nawet więcej niż 5 kg”! Moje podsumowanie? -9kg, po diecie +13kg. Największa krzywda jaką wyrządziłam mojemu organizmowi.
Jak pomagają w odchudzaniu?
Pewnie sami zauważyliście, że spożywając posiłki w których znajduje się białko jesteście dłużej syci i macie mniejsze łaknienie. To nie jedyne zalety tego składnika.
Ich spożywanie powoduje wydzielanie glukagonu, hormonu który wykorzystuje tkankę tłuszczową jako źródło energii. Ale i to nie jest jeszcze wszystko …
Termogeneza poposiłkowa
Nie martwcie się, nie będę Wam wykładała terminów z dietetyki:) Ale już tłumaczę co ma termogeneza poposiłkowa do białka i odchudzania.
Ten dziwny termin związany jest z wytwarzaniem ciepła po spożyciu każdego posiłku. Natomiast wytwarzanie ciepła wiążę się ze zwiększonym zużyciem energii, czyli spalamy kcal.
Najbardziej termogennym składnikiem odżywczym jest właśnie białko. Białko podkręca przemianę materii o 25%.
Wspominając o termogenezie poposiłkowej, warto pamiętać że jedząc często i mało włączamy ją za każdym razem i spalamy kcal:)
Jakie rodzaje białka?
Przy wyborze produktów białkowych należy zawracać uwagę na ich jakość. Powinniśmy wybierać chude mięsa, mleko i jego przetwory.
Zwiększanie udziału białka w diecie
Ale pamiętajmy, że wszystko w umiarze. Produkty białkowe pomagają w naszym odchudzaniu, ale w nadmiarze mogą szkodzić naszemu zdrowiu (zbyt duże dawki obciążają nerki). A przecież chodzi nam o bycie fit!
W diecie odchudzającej ograniczamy zazwyczaj węglowodany i tłuszcze. Białka nie zmniejszamy, ale też drastycznie nie zwiększamy.
Zalecana dawka dzienna dla odchudzających się jest ustalana indywidualnie. Właśnie od tego są dietetycy:) Żeby wszystko zbilansować, by nie wyrządzić krzywdy naszemu organizmowi, ale osiągnąć jak najlepszy efekt.
Na większe dawki białka mogą pozwolić sobie sportowcy i osoby które dużo ćwiczą.
No Comments