Odżywianie

Białko w odchudzaniu

Pierwsza myśl pisząc na temat białka i jego roli w odchudzaniu to … dieta Dukana. Wielkie boom wśród gwiazd i wśród znajomych. Sama uległam tej manii. Kupiłam wszystkie książki na temat tej słynnej diety.

Nie będę już wspominać o jej licznych skutkach ubocznych, bo przecież „w pierwszym tygodniu traci się nawet więcej niż 5 kg”! Moje podsumowanie? -9kg, po diecie +13kg. Największa krzywda jaką wyrządziłam mojemu organizmowi.

Jak pomagają w odchudzaniu?

Pewnie sami zauważyliście, że spożywając posiłki w których znajduje się białko jesteście dłużej syci i macie mniejsze łaknienie. To nie jedyne zalety tego składnika.

Ich spożywanie powoduje wydzielanie glukagonu, hormonu który wykorzystuje tkankę tłuszczową jako źródło energii. Ale i to nie jest jeszcze wszystko …

 

Termogeneza poposiłkowa

Nie martwcie się, nie będę Wam wykładała terminów z dietetyki:) Ale już tłumaczę co ma termogeneza poposiłkowa do białka i odchudzania.

Ten dziwny termin związany jest z wytwarzaniem ciepła po spożyciu każdego posiłku. Natomiast wytwarzanie ciepła wiążę się ze zwiększonym zużyciem energii, czyli spalamy kcal.

Najbardziej termogennym składnikiem odżywczym jest właśnie białko. Białko podkręca przemianę materii o 25%.

Wspominając o termogenezie poposiłkowej, warto pamiętać że jedząc często i mało włączamy ją za każdym razem i spalamy kcal:)

 

Jakie rodzaje białka?

Przy wyborze produktów białkowych należy zawracać uwagę na ich jakość. Powinniśmy wybierać chude mięsa, mleko i jego przetwory.

 

Zwiększanie udziału białka w diecie

Ale pamiętajmy, że wszystko w umiarze. Produkty białkowe pomagają w naszym odchudzaniu, ale w nadmiarze mogą szkodzić naszemu zdrowiu (zbyt duże dawki obciążają nerki). A przecież chodzi nam o bycie fit!

W diecie odchudzającej ograniczamy zazwyczaj węglowodany i tłuszcze. Białka nie zmniejszamy, ale też drastycznie nie zwiększamy.

Zalecana dawka dzienna dla odchudzających się jest ustalana indywidualnie. Właśnie od tego są dietetycy:) Żeby wszystko zbilansować, by nie wyrządzić krzywdy naszemu organizmowi, ale osiągnąć jak najlepszy efekt.

Na większe dawki białka mogą pozwolić sobie sportowcy i osoby które dużo ćwiczą.

Komentarze

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply