Odżywianie

Warzywa strączkowe – jak gotować?

Soczewica, groch, fasolka, ciecierzyca, soja. Produkty bardzo wartościowe. Dlaczego? Zawierają bardzo dużo cennego białka, węglowodanów złożonych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych a także wiele mikroelementów i witamin. Dodatkowo mogą być spożywane przez diabetyków, ponieważ mają niski indeks glikemiczny. Są bardzo ważne w diecie wegan i wegetarian –  zastępują białko zwierzęce.

Ze względu za dużą zawartość błonnika, chronią nasze serca i naczynia krwionośne przed niechcianą miażdżycą.

W porównaniu do białka zwierzęcego – zawierają mniej kcal, tłuszczu, cholesterolu czy nasyconych kwasów tłuszczowych! Dlatego warto po nie sięgać.

Można z nich wyczarować magiczne dania – ostry gulasz z ciecierzycy, zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą, warzywa faszerowane ryżem brązowym i zieloną soczewicą, krem z dyni z cieciorką, groch na ostro z pomidorami i cukinią … Brzmi apetycznie? :)

Przepisy już wkrótce, a tymczasem kilka porad jak przygotować warzywa strączkowe do gotowania i jak długo gotować.

Przed gotowaniem:

  1. Nasiona przebieramy i dokładnie płukamy.
  2. Nasiona namaczamy w zimnej wodzie.
  3. Pozostawiamy na noc.
  4. Gotujemy w wodzie, w której były namaczane (oprócz soi! Wodę z soi wymieniamy). Gotujemy przez określony czas (tabelka niżej).
  5. Podczas gotowania można dodać różne przyprawy, które ułatwią trawienie (cząber, czosnek, kminek, majeranek, imbir).

Jeżeli zapomnisz namoczyć na noc!

  1. Nasiona namaczamy w zimnej wodzie.
  2. Wodę w której były namaczane warzywa wylewamy.
  3. Do gotowania używamy odpowiedniej ilości wody (tabelka).  Doprowadzamy ją do wrzenia i wrzucamy nasiona, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez określony czas.
  4. Tak samo możemy dodać przyprawy ułatwiające trawienie.

Jak długo namaczać i gotować?

 

Komentarze

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply