Klasyczny sernik (jak u babci ♥!) i obłędnie urzekający czekoladowo-orzechowy spód …
I chociaż trudno w to uwierzyć to wszystko to oczywiście w wersji fit & healthy ;)
Prosty i szybki w przygotowaniu.
Sprawdzi się na każdą okazję i bez okazji kiedy ma się ochotę na coś słodkiego, pysznego i bezgrzesznego ;)
Spróbujecie? ♥
Lista zakupów (cały sernik to 12 porcji):
– Składniki na spód:
- Orzechy nerkowca, 100g
- Mąka kokosowa, 50g
- Ksylitol, 20g
- Masło orzechowe, 50g
- Kakao naturalne, 20g
- Olej kokosowy, 10g
– Składniki na sernik:
- *Chudy twaróg, 450g
- Jogurt naturalny 2% tłuszczu, 100g
- Jajka, 2 sztuki
- Ksylitol, 100g
- Olej kokosowy, 10g
- Sok z ½ cytryny
- Skrobia ziemniaczana, 10g
- Ekstarkt waniliowy, 1 łyżeczka
- Laska wanilii, 1 sztuka (miąższ)
* Twaróg najlepiej kupowany na wagę, jak najbardziej „swojski” ;) I nie mielony!
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 160 st C. Formę na sernik wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie okrągła foremka ok 23cm).
- Orzechy nerkowca zmielić np. w młynku i połączyć z resztą składników. Masę wyłożyć na dno formy i wstawić do zamrażarki na 20-30 min.
- Przygotować masę serową – wszystkie składniki zblendować (bez wcześniejszego mielenia sera!).
- Przygotowaną masę serową wyłożyć na spód czekoladowo-orzechowy.
- Sernik piec przez 30 min w 160 st C, następnie kolejne 30-40 min w 180 st C.
- Ostudzony sernik włożyć do lodówki na 8-12 godzin (najlepiej na całą noc).
Fit appetit! :)
W jednej porcji:
- Energia – 188,7 kcal
- Białko – 12,3g
- Tłuszcze – 9,6g
- Węglowodany – 13,2g
- Błonnik – 2,5g