Przepisy

Zdrowy sernik na czekoladowo-orzechowym spodzie

Klasyczny sernik (jak u babci ♥!) i obłędnie urzekający czekoladowo-orzechowy spód …

I chociaż trudno w to uwierzyć to wszystko to oczywiście w wersji fit & healthy ;)

Prosty i szybki w przygotowaniu.

Sprawdzi się na każdą okazję i bez okazji kiedy ma się ochotę na coś słodkiego, pysznego i bezgrzesznego ;)

Spróbujecie? ♥

 

Lista zakupów (cały sernik to 12 porcji):

– Składniki na spód:

  • Orzechy nerkowca, 100g
  • Mąka kokosowa, 50g
  • Ksylitol, 20g
  • Masło orzechowe, 50g
  • Kakao naturalne, 20g
  • Olej kokosowy, 10g

– Składniki na sernik:

  • *Chudy twaróg, 450g
  • Jogurt naturalny 2% tłuszczu, 100g
  • Jajka, 2 sztuki
  • Ksylitol, 100g
  • Olej kokosowy, 10g
  • Sok z ½ cytryny
  • Skrobia ziemniaczana, 10g
  • Ekstarkt waniliowy, 1 łyżeczka
  • Laska wanilii, 1 sztuka (miąższ)

* Twaróg najlepiej kupowany na wagę, jak najbardziej „swojski” ;) I nie mielony!

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 160 st C. Formę na sernik wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie okrągła foremka ok 23cm).
  2. Orzechy nerkowca zmielić np. w młynku i połączyć z resztą składników. Masę wyłożyć na dno formy i wstawić do zamrażarki na 20-30 min.
  3. Przygotować masę serową – wszystkie składniki zblendować (bez wcześniejszego mielenia sera!).
  4. Przygotowaną masę serową wyłożyć na spód czekoladowo-orzechowy.
  5. Sernik piec przez 30 min w 160 st C, następnie kolejne 30-40 min w 180 st C.
  6. Ostudzony sernik włożyć do lodówki na 8-12 godzin (najlepiej na całą noc).

Fit appetit! :)

W jednej porcji:

  • Energia – 188,7 kcal
  • Białko – 12,3g
  • Tłuszcze – 9,6g
  • Węglowodany – 13,2g
  • Błonnik – 2,5g

zdrowy-klasyczny-sernik-na-czekoladowo-orzechowym-spodzie-2

Komentarze

You Might Also Like