Przepisy

Razowa szarlotka

Ostatnio na zajęciach Technologii Żywności i Potraw usłyszałam od pani magister, że wszystko co robione na mące razowej jest mniej smaczne i gorzej wygląda.

Bardzo mnie to zdziwiło, bo ja nie używam w swojej kuchni mąki pszennej, a wcale nie narzekam na wygląd moich dań i wypieków – a tym bardziej smak! Już od dawna przekonuję wszystkich, że zdrowo znaczy SMACZNIE :)

Dlatego dzisiaj – na te zimowe wieczory – proponuję genialną szarlotkę razową. Jest przesmaczna, zdrowa, sycąca i pięknie się prezentuje. Może się troszkę rozwalać, ale uwierzcie mi … spróbujecie i się zakochacie! :)

Skoro szarlotka i główną rolę odgrywają jabłka to trochę o ich fit-właściwościach ;) Zawierają witaminy: A, B1, B2,, C, E, PP. Są źródłem potasu, fosforu, wapnia, magnezu, krzemu i żelaza, a także błonnika i pektyny w skórce. Świetnie oczyszczają z toksyn, wzmacniają odporność, układ nerwowy i serce. Pomagają obniżyć cholesterol we krwi a dodatkowo przyśpieszają przemianę materii.

Mąka razowa jest źródłem zdrowych węglowodanów, które dają nam energii do działania :)

Orzechy zawierają białko i nienasycone kwasy tłuszczowe (regulują metabolizm i zapobiegają gromadzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej!). Zawierają także magnez, potas, fosfor i witaminę E. I nie bójcie się masła. W niewielkiej ilości jest zalecane, a na pewno lepsze od wszystkich tłuszczów trans i margaryn utwardzanych znajdujących się w kupnych słodkościach.

To ciasto jest całkowicie FIT! Polecam :)

 

Lista zakupów:

  • 2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 150g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka miodu (proponuję dosłodzić stewią lub syropem z agawy)
  • 1 łyżka oliwy + 2 łyżki oliwy z oliwek (u mnie o smaku cytrynowym)
  • 2 łyżki otrąb (owsianych)
  • 1 kg jabłek (najlepiej antonówek)
  • Cynamon
  • Garść rodzynek
  • Paczka płatków migdałów
  • Mieszanka bakalii (u mnie: orzechy włoskie, pestki dyni i słonecznika), jagody, maliny i dodatkowo miód

Przygotowanie:

  1. Mąkę zagniatamy z masłem, żółtkiem i miodem (stewia/ syrop z agawy). Formujemy kulkę, zwijamy w folię i wkładamy do lodówki na jakieś 30 min. do schłodzenia.
  2. Orzechy siekamy.
  3. Tortownicę smarujemy oliwą z oliwek (łyżka) i sypiemy otrębami. Schłodzone ciasto ścieramy na tarce. Lekko ugniatamy.
  4. ¼ orzechów i ¼ płatków migdałów mieszamy z miodem. Wykładamy na ciasto. Zapiekamy w temperaturze 180 st., ok. 20 min.
  5. Jabłka ścieramy na tarce (można obrać, ale zaleca się nie obierać). Mieszamy z dwoma łyżkami cytrynowej oliwy (może oliwę zwykłą zmieszać z starą skórką i kilkoma kroplami soku z cytryny), cynamonem, rodzynkami i pozostałymi orzechami. Wg uznania dosładzamy (stewią/ syropem z agawy).
  6. Na podpieczony spód wykładamy jabłka. Sypiemy maliny i jagody, na to resztę płatków migdałowych.
  7. Wkładamy do piekarnika na kolejne 20 min.

 

Fit appetit! :)

 

Komentarze

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Joanna
    5 grudnia 2012 at 18:37

    mniam! wyglada smakowicie:)

  • Leave a Reply