Marchwiak – ciasto, które robiłam wiele razy, w różnych wersjach … Swój pierwszy marchwiak zrobiłam 10 lat temu. Klasyczny z białym cukrem i zwykłą mąką pszenną. Do dziś pamiętam jak podbił serce moje i domowników ♥ Na szczęście teraz jest o wiele więcej możliwości – pełnoziarniste mąki, ksylitol … i ciasto to można jeść bez wyrzutów sumienia :)
Tak powstał mój zdrowy i pyszny marchwiak. Bez zawahania przyznam, że najlepszy jaki do tej pory zrobiłam :) Aromatyczny, pachnący, mięciutki i wilgotny ♥ Niebo w gębie! Można się nim zajadać cały czas.
Koniecznie spróbujcie – przepis prosty, łatwy i szybki. A ile zdrowia i przyjemności z jedzenia ;)
Lista zakupów (około 12 kawałków):
– Składniki na ciasto (składniki w temperaturze pokojowej):
- Mąka pełnoziarnista orkiszowa, 300g
- Ksylitol, 180-200g
- Olej rzepakowy, 130g
- Jajka, 4 sztuki
- Marchew, 300g
- Jabłko, 150g
- Cynamon, 2 łyżeczki
- Gałka muszkatałowa, ½ łyżeczki
- Soda, 1 łyżeczka
- Proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
- * opcjonalnie rodzynki, żurawina, orzechy włoskie
– Składniki na krem:
- Serek śmietankowy (typu Philadelphia), 125g
- Twaróg chudy, 50g
- Miód, 2-3 łyżki (wg uznania)
- Cytryna, sok z ½ sztuki
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 180 st C. Formę na marchwiaka wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie okrągła foremka ok 23cm).
- Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
- Jajka z ksylitolem ubić na puszystą masę (ok. 5-6 min). Następnie stopniowo dodawać olej – dalej ubijać.
- Dodać mąkę, cynamon, gałkę, proszek i sodę. Dokładnie i delikatnie wymieszać (na tym etapie możemy dodać rodzynki, posiekane orzechy włoskie, żurawinę lub inne bakalie).
- Marchwiak piec przez 45-55 min w 180 st C.
- Przygotować krem: wszystkie składniki dokładnie połączyć i wymieszać.
- Ostudzone ciasto wysmarować kremem i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Fit appetit! :)