Przepisy

Marchwiak – zdrowe ciasto marchewkowe

Marchwiak – ciasto, które robiłam wiele razy, w różnych wersjach … Swój pierwszy marchwiak zrobiłam 10 lat temu. Klasyczny z białym cukrem i zwykłą mąką pszenną. Do dziś pamiętam jak podbił serce moje i domowników ♥ Na szczęście teraz jest o wiele więcej możliwości – pełnoziarniste mąki, ksylitol … i ciasto to można jeść bez wyrzutów sumienia :)

Tak powstał mój zdrowy i pyszny marchwiak. Bez zawahania przyznam, że najlepszy jaki do tej pory zrobiłam :) Aromatyczny, pachnący, mięciutki i wilgotny ♥ Niebo w gębie! Można się nim zajadać cały czas.

Koniecznie spróbujcie – przepis prosty, łatwy i szybki. A ile zdrowia i przyjemności z jedzenia ;)

 

Lista zakupów (około 12 kawałków):

– Składniki na ciasto (składniki w temperaturze pokojowej):

  • Mąka pełnoziarnista orkiszowa, 300g
  • Ksylitol, 180-200g
  • Olej rzepakowy, 130g
  • Jajka, 4 sztuki
  • Marchew, 300g
  • Jabłko, 150g
  • Cynamon, 2 łyżeczki
  • Gałka muszkatałowa, ½ łyżeczki
  • Soda, 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • * opcjonalnie rodzynki, żurawina, orzechy włoskie

– Składniki na krem:

  • Serek śmietankowy (typu Philadelphia), 125g
  • Twaróg chudy, 50g
  • Miód, 2-3 łyżki (wg uznania)
  • Cytryna, sok z ½ sztuki

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 180 st C. Formę na marchwiaka wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie okrągła foremka ok 23cm).
  2. Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  3. Jajka z ksylitolem ubić na puszystą masę (ok. 5-6 min). Następnie stopniowo dodawać olej – dalej ubijać.
  4. Dodać mąkę, cynamon, gałkę, proszek i sodę. Dokładnie i delikatnie wymieszać (na tym etapie możemy dodać rodzynki, posiekane orzechy włoskie, żurawinę lub inne bakalie).
  5. Marchwiak piec przez 45-55 min w 180 st C.
  6. Przygotować krem: wszystkie składniki dokładnie połączyć i wymieszać.
  7. Ostudzone ciasto wysmarować kremem i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Fit appetit! :)

marchwiak-zdrowe-ciasto-marchewkowe-5

Komentarze

You Might Also Like