Ostatnio stałam się fanką bezmięsnych kotletów :) Są przepyszne! Te w wersji nie tylko dla wegetarian, ale także dla wegan :) ♥
Szybkie w przygotowaniu, delikatne w smaku i bardzo sycące.
Kasza jaglana jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu (ważne dla osób chorujących na celiakię) i nie uczula. Zalecana jest przy chorobach żołądkowych, przewodu pokarmowego, jelit, trzustki, wątroby i nerek. Jest zasadotwórcza. Obfituje w witaminy z grupy B, lecytynę oraz substancje mineralne: wapń, fosfor, potas, żelazo. Kasza jaglana zawiera krzemionkę, która ma zbawienny leczniczy wpływ na stawy, a także korzystnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów.
Czerwona soczewica jest źródłem białka roślinnego. Zawiera także ważne dla naszych kości składniki budulcowe – wapń i fosfor. Dodatkowo znajdziemy w niej witaminy: C, PP (niacynę), kwas (szczególnie ważny dla kobiet w ciąży) oraz witaminy z grupy B, a także: żelazo, potas i taniny (związki pomagające chronić organizm przed nowotworami).
Lista zakupów (12 sztuk)
- Kasza jaglana, ½ szklanki
- Czerwona soczewica, ¼ szklanki
- Cebula, 1 mała
- Czosnek, 3 małe ząbki
- Pietruszka zielona, ½ pęczka
- Szczypiorek, 1 łyżka posiekanego
- Koperek, 1 łyżka posiekanego
- Parmezan, 1 łyżka startego
- Przyprawy: sól, pieprz, inne wg uznania :)
- Siemię lniane lub bułka tarta do obtoczenia
- Oliwa z oliwek, 1 łyżka
- Olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie:
- Siekamy cebulę i podsmażamy ją na łyżce oliwy z oliwek, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (2 sztuki). Po podsmażeniu mieszamy z posiekanymi: koperkiem, szczypiorkiem i pietruszką. Dodajemy przyprawy i jeden drobno posiekany czosnek.
- Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie przez 7 min. Następnie odcedzamy.
- Kaszę jaglaną także gotujemy w osolonej wodzie (1,5 szklanki wody) przez 15 min.
- Kaszę i soczewicę mieszamy – chwilę blendujemy. Następnie dodajemy parmezan i mieszankę cebuli z przyprawami. Wszystko mieszamy.
- Formujemy kotleciki i obtaczamy w zmielonym siemieniu lnianym lub w bułce tartej.
- Kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym, z obydwu stron do zarumieniania.
- Podajemy z ugotowanymi warzywami (brokuł/ kalafior) lub sałatką :)
Fit appetit!