Przepisy

Truskawkowe lody na mleczku kokosowym

Szukając rozwiązania jak poradzić sobie z moją miłością do lodów powstał ten post <3 Wegańskie lody na mleczku kokosowym. Orzeźwiają i osładzają życie – musicie spróbować!

Pierwsze do czego muszę się przyznać to to, że nie lubię sorbetów. I nie przepadam za owocowymi smakami mlecznych lodów. Mam słabość do tych czekoladowych, kawowych, orzechowych i waniliowych. I szczerze mówiąc nie mam pojęcia co mnie skusiło do zrobienia tych lodów. A uwierzcie mi – jako smakosz i wielka fanka tych klasycznych – jestem strasznie wybredna :)

Truskawkowo-bananowe lody na mleczku kokosowym – coś przepysznego! Zje je każdy wegan :) Idealnie orzeźwiają, chłodzą i zaspakajają potrzebę na coś słodkiego. Co najważniejsze – to LODY NATURALNE, w których nie znajdziecie kilometrowej listy niezdrowych i niepotrzebnych dodatków do żywności. Takie lody można zjeść bez wyrzutów sumienia :)

Jeśli skusicie się na przepis – proponuję połowę porcji zblendować z garstką świeżej mięty. Turbo orzeźwienie i przyjemność ♥

Lista zakupów:

  • Mleczko kokosowe, 1 puszka
  • Banan, 1 dojrzały
  • Truskawki, 350-400g
  • Cukier brzozowy (ksylitol), do smaku (u mnie dwie łyżki)

Przygotowanie:

  1. Mleczko kokosowe schłodzić w lodówce przez minimum 24h.
  2. Banana, truskawki, cukier zblendować na gładką masę.
  3. Stałą część mleczka kokosowego ubijamy na sztywną pianę i mieszamy z masa truskawkową.
  4. Lody przelewamy do pojemnika do mrożenia i wkładamy do zamrażalnika. Pozostawiamy do zamrożenia (kilka godzin).
  5. Lody wyciągamy z zamrażarki 10-15 minut przed zjedzeniem :)

Fit appetit!

Komentarze

You Might Also Like