Szukając rozwiązania jak poradzić sobie z moją miłością do lodów powstał ten post <3 Wegańskie lody na mleczku kokosowym. Orzeźwiają i osładzają życie – musicie spróbować!
Pierwsze do czego muszę się przyznać to to, że nie lubię sorbetów. I nie przepadam za owocowymi smakami mlecznych lodów. Mam słabość do tych czekoladowych, kawowych, orzechowych i waniliowych. I szczerze mówiąc nie mam pojęcia co mnie skusiło do zrobienia tych lodów. A uwierzcie mi – jako smakosz i wielka fanka tych klasycznych – jestem strasznie wybredna :)
Truskawkowo-bananowe lody na mleczku kokosowym – coś przepysznego! Zje je każdy wegan :) Idealnie orzeźwiają, chłodzą i zaspakajają potrzebę na coś słodkiego. Co najważniejsze – to LODY NATURALNE, w których nie znajdziecie kilometrowej listy niezdrowych i niepotrzebnych dodatków do żywności. Takie lody można zjeść bez wyrzutów sumienia :)
Jeśli skusicie się na przepis – proponuję połowę porcji zblendować z garstką świeżej mięty. Turbo orzeźwienie i przyjemność ♥
Lista zakupów:
- Mleczko kokosowe, 1 puszka
- Banan, 1 dojrzały
- Truskawki, 350-400g
- Cukier brzozowy (ksylitol), do smaku (u mnie dwie łyżki)
Przygotowanie:
- Mleczko kokosowe schłodzić w lodówce przez minimum 24h.
- Banana, truskawki, cukier zblendować na gładką masę.
- Stałą część mleczka kokosowego ubijamy na sztywną pianę i mieszamy z masa truskawkową.
- Lody przelewamy do pojemnika do mrożenia i wkładamy do zamrażalnika. Pozostawiamy do zamrożenia (kilka godzin).
- Lody wyciągamy z zamrażarki 10-15 minut przed zjedzeniem :)
Fit appetit!