Brzmi bajecznie, prawda? I tak też smakuje! :)
Przyznaję, buszując po zagranicznych stronach znalazłam ten oto przepis. Ale muszę się z Wami nim podzielić, bo zaskakuje magią i finezją smaków ♥ Egzotyczny dressing z makiem i do tego liście szpinaku z ulubioną ciecierzycą i zielonymi szparagami. Nie bez powodu ta sałatka nazywa się wiosenną :)
Zdrowa i przepyszna. Kolorowa i wiosenna. Koniecznie spróbujcie!
Lista zakupów:
Na sałatkę
- 1 duży pęczek szpinaku (liście bez łodyg, porwane na kawałki)
- 1 i ½ szklanki ciecierzycy
- 2 szklanki groszku cukrowego
- 1 i ½ szklanki posiekanych truskawek
- 1 garść kiełek grochu (można zastąpić kiełkami słonecznika)
- 8-10 sztuk zielonych szparag
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 1/4 szklanki posiekanych pistacji
Na dressing:
- 1/4 szklanki świeżego soku z cytryny
- 2 i 1/2 łyżki nektaru kokosowego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka oleju z pestek winogron (lub inny oliwa z oliwek)
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- szczypta soli
- 1 łyżka nasion maku
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 200 st C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Szparagi pociąć na 4 części, wymieszać z odrobiną oliwy (jeśli macie oliwę w sprayu to nią spryskać szparagi) i wyłożyć na blachę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Piec 10 min, obracając je po 5 minutach. Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić do schłodzenia.
- Przygotować dressing: Za pomocą trzepaczki dokładnie wymieszać wszystkie składniki, z wyjątkiem maku. Gdy dressing będzie już dokładnie wymieszany, dodać mak. Przykryć i schłodzić.
- W dużej misce wymieszać: liście szpinaku, truskawki, groszek, ciecierzycę, kiełki i ostudzone szparagi.
- Sałatkę rozdzielić na porcję i podawać z dressingiem i posiekanymi pistacjami.
Fit appetit! :)