Przepisy

Wiosenna szpinakowo truskawkowa sałatka z dressingiem cytrynowo makowym

Brzmi bajecznie, prawda? I tak też smakuje! :)

Przyznaję, buszując po zagranicznych stronach znalazłam ten oto przepis. Ale muszę się z Wami nim podzielić, bo zaskakuje magią i finezją smaków ♥ Egzotyczny dressing z makiem i do tego liście szpinaku z ulubioną ciecierzycą i zielonymi szparagami. Nie bez powodu ta sałatka nazywa się wiosenną :)

Zdrowa i przepyszna. Kolorowa i wiosenna. Koniecznie spróbujcie!

 

Lista zakupów:

Na sałatkę

  • 1 duży pęczek szpinaku (liście bez łodyg, porwane na kawałki)
  • 1 i ½ szklanki ciecierzycy
  • 2 szklanki groszku cukrowego
  • 1 i ½ szklanki posiekanych truskawek
  • 1 garść kiełek grochu (można zastąpić kiełkami słonecznika)
  • 8-10 sztuk zielonych szparag
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/4 szklanki posiekanych pistacji

Na dressing:

  • 1/4 szklanki świeżego soku z cytryny
  • 2 i 1/2 łyżki nektaru kokosowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron (lub inny oliwa z oliwek)
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • szczypta soli
  • 1 łyżka nasion maku

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 st C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Szparagi pociąć na 4 części, wymieszać z odrobiną oliwy (jeśli macie oliwę w sprayu to nią spryskać szparagi) i wyłożyć na blachę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Piec 10 min, obracając je po 5 minutach. Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić do schłodzenia.

  1. Przygotować dressing: Za pomocą trzepaczki dokładnie wymieszać wszystkie składniki, z wyjątkiem maku. Gdy dressing będzie już dokładnie wymieszany, dodać mak. Przykryć i schłodzić.
  2. W dużej misce wymieszać: liście szpinaku, truskawki, groszek, ciecierzycę, kiełki i ostudzone szparagi.
  3. Sałatkę rozdzielić na porcję i podawać z dressingiem i posiekanymi pistacjami.

Fit appetit!  :)

Komentarze

You Might Also Like