Przepisy

Ryż brązowy z zieloną soczewicą i duszonymi warzywami

Moje ulubione danie na szybko. Można zjeść na ciepło w domu, grożąc palcem pogodzie przez okno ;) lub zapakować do pudełka i mieć do zjedzenia na wynos, w każdym miejscu.

W sezonie jesienno-zimowym sprawdza się świetnie – rozgrzewa i przede wszystkim wybornie smakuje. Można zmieniać jego smak dodając różne, ulubione przyprawy – dlatego nigdy się nie nudzi :)

Proste i szybkie w przygotowaniu, bardzo aromatyczne i rozpływające się w ustach. Bez dodatku mięsa i produktów zwierzęcych więc świetnie sprawdzi się dla wegan i wegetarian.

Ten posiłek to bomba witamin i składników mineralnych – znajdziecie tu przede wszystkim dużo żelaza, witaminy C, beta-karotenu i kwasu foliowego.

Ryż brązowy jest świetnym źródłem energii. Zawiera wiele witamin: B1, B2, B6, witaminę E, PP, kwas pantotenowy. Dodatkowo jest źródłem: magnezu, potasu, selenu, cynku i miedzi. Nie zawiera glutenu, ma niski indeks glikemiczny, reguluje poziom cukru we krwi oraz obniża poziom złego cholesterolu.

Zielona soczewica to źródło białka (ok. 25%), węglowodanów złożonych i nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B oraz składników mineralnych takich jak: potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor i sód. Ponadto zawiera fityniany zapobiegające powstawaniu nowotworów. Reguluje poziom cholesterolu i glukozy we krwi, chroni przed chorobami serca i udarem mózgu. Pomocna w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia.

Cukinia zawiera w sobie takie pierwiastki jak wapń, fosfor, żelazo, magnez a także witaminy: B1, B2, PP i C. Jest lekkostrawna i w dodatku sprzyja przemianie materii.

Czerwona papryka jest źródłem witamin – głównie C, a także A i E (o działaniu antyoksydacyjnym), oraz soli mineralnych: potasu i wapnia. Jej spożywanie wspomaga procesy trawienia. Zawarte w papryce fito aktywne substancje wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz poprawiają działanie układu immunologicznego. Wzmacnia odporność. Dodatkowo pozwala zachować kondycję i doskonałe samopoczucie.

Natka pietruszki to świetne źródło żelaza, witaminy C, beta-karotenu, witaminy E i kwasu foliowego. Dodatkowo zawiera takie sole mineralne jak: magnezwapńpotas, fosfor, cynk, miedź i mangan. Korzystnie wpływa na wzrok i cerę, łagodzi nerwobóle, działa moczopędnie, pomaga w leczeniu kamicy moczowej. Poprawia trawienie, korzystnie wpływa na fermentację w jelitach, odtruwa organizm.

Lista zakupów (1 porcja):

  • Ryż brązowy, 50g
  • Zielona soczewica, 30-40g
  • Czerwona papryka, ½ sztuki
  • Cukinia, ½ średniej
  • Marchew, 1 większa sztuka
  • Szalotka, 1 mała
  • Natka pietruszki, ½ pęczka lub cały
  • Przyprawy: sól, słodka i ostra papryka, kurkuma, sos sojowy, odrobina soku z limonki lub cytryny, inne ulubione przyprawy (np. curry, zioła prowansalskie, itd.).
  • Oliwa z oliwek, 2-3 łyżki
  • Bulion warzywny lub woda do podlewania

Przygotowanie:

  1. Ryż i soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu.
  2. Paprykę, cukinię i marchewkę obrać i pokroić – paprykę w paski, marchewkę w słupki, cukinię w półplastry. Szalotkę pokroić na drobną kostkę.
  3. Na rozgrzaną oliwę wrzucić szalotkę, chwilę przesmażyć i dorzucić warzywa (marchewkę, paprykę i cukinię). Chwilę smażyć i dodać przyprawy (oprócz soku z limonki/ cytryny). Warzywa dusić do miękkości podlewając bulionem lub wodą.
  4. Gotowe wymieszać z ryżem i soczewicą, natką pietruszki i sokiem z limonki/ cytryny. Doprawić według uznania.

Fit appetit!

 

Komentarze

You Might Also Like