Przepyszne, sycące i zdrowe – placuszki na bazie sera twarogowego. Świetnie sprawdzą się nie tylko na śniadanie, ale również na inne posiłki. Poratują jak masz ochotę na coś słodkiego ;)
W przygotowaniu bardzo proste i szybkie, można je zapakować na wynos.
U mnie podane z gruszkami duszonymi z goździkami na ciepło – w smaku bajka ;) Koniecznie spróbujcie tego zestawienia. Oczywiście z innymi dodatkami też świetnie smakują!
Lista zakupów (12-14 placuszków):
– Składniki na ciasto:
- Twaróg półtłusty, 150 g
- Jajka, 2 sztuki
- Cukier waniliowy, 10 g
- Ksylitol (cukier brzozowy), 15-20 g
- Płatki owsiane górskie (zmielone na mąkę), 60 g
- Mąka ziemniaczana, 1 kopiasta łyżeczka
- Mleko, ok 7 łyżek
– Składniki na smażone gruszki:
- Gruszki, 2 sztuki
- Goździki, 4 sztuki
- Masło, 1 łyżka
Przygotowanie:
- Twaróg zagniatamy z cukrami, następnie dodajemy roztrzepane jajka i dokładnie mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki i znów mieszamy. Odstawiamy na ok 10 minut.
- Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu i smażymy placuszki z jednej i z drugiej strony do uzyskania rumianego koloru.
- Gruszki obierz i pokrój na małe kawałki. Wrzuć na rozgrzane masło, dodaj goździki i smaż chwilę. Następnie przykryj pokrywką i duś do miękkości.
- Placuszki podawaj z przygotowanymi na ciepło gruszkami.
Fit appetit!