To moje pierwsze podejście do placuszków z kaszy. Postawiłam na jaglaną – moją ulubioną :) I od tej pory jestem w nich zakochana ♥
W przygotowaniu są bardzo szybkie i proste. Z sezonowymi owocami smakują wyśmienicie, koniecznie musicie spróbować.
Lekkostrawne, zdrowe, sycące i pyszne. Czego chcieć więcej? ;)
Lista zakupów
- Kasza jaglana (nieugotowana), ½ szklanki
- Mąka pełnoziarnista orkiszowa, 2 łyż
- Proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
- Cynamon, 1 łyżeczka
- Jajko, 1 sztuka
- Banan, 1 średni (lub 1 małe jabłko)
- Cukier brzozowy (ksylitol), 2 łyżki
- Olej kokosowy do smażenia
- Ulubione owoce do posypania
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną gotujemy w około 1,5 szklanki wody.
- Banana/ jabłko (można pół na pół ;)) obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
- Do ugotowanej i ostudzonej kaszy dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
- Smażymy placuszki na złoty kolor z obydwu stron, na patelni z rozgrzanym olejem kokosowym :)
- Podajemy z owocami.
Fit appetit!