Zielona soczewica to rewelacyjny produkt jeśli chodzi o wegetariańskie czy wegańskie pasztety – wypróbowałam nie raz i nigdy się nie zawiodłam ;) Jednak dopiero teraz przyszło mi do głowy, żeby zrobić z niej … kotlety. Zazwyczaj robiłam te z ciecierzycy, fasoli czy z kaszy jaglanej. A te … No cóż, sami musicie skosztować – moim zdaniem smakują rewelacyjnie i żaden mięsożerca nie będzie mógł narzekać ;)
Zielona soczewica:
- Źródło białka (ok. 25%), węglowodanów złożonych i nienasyconych kwasów tłuszczowych
- Zwiera jedynie 1% tłuszczu!
- Źródło witamin z gr B
- Po skiełkowaniu – doskonałe źródło enzymów i witaminy C
- Zawiera: potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor i sód
- Zawiera fityniany zapobiegające powstawaniu nowotworów
- Reguluje poziom cholesterolu i glukozy we krwi, chroni przed chorobami serca i udarem mózgu
- Pomocna w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia.
Lista zakupów (2-3 porcje):
- Zielona soczewica, 100g
- Włoszczyzna mrożona, 100g
- Cebula, 1 sztuka
- Czosnek, 1 ząbek
- Jajko, 1 sztuka
- Bułka tarta, 1 łyżka
- Płatki owsiane, 30g
- Sos sojowy, 1 łyżeczka
- Olej rzepakowy, 2-3 łyżki (+ do smażenia kotletów)
- Przyprawy: 3 goździki, 2 owoce jałowca, 1 duży liść laurowy, 3 ziela angielskie, 1 łyżka majeranku, 1 łyżeczka cząbru, 1 płaska łyżeczka mielonego kminku, 2 szczypty ziół prowansalskich, ostra papryka do smaku, sól do smaku
- Dodatkowo:
– kasza jaglana, 100g (+ ¾ szklanki wody i ¾ szklanki mleka, sól i łyżka masła)
– mieszanka sałat z rukolą, zielony ogórek, ocet balsamiczny, olej z orzechów włoskich, pieprz, sól ziołowa;
Przygotowanie:
- Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu (u mnie 30min). Po ugotowaniu dokładnie odcedzamy.
- Mrożonkę warzyw zalewamy niewielką ilością wrzątku (na ok 5 min). Następnie tak jak soczewicę, dokładnie odcedzamy.
- Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy drobno.
- Na rozgrzany olej rzepakowy wrzucamy: cebulę, czosnek, przyprawy (goździki, owoc jałowca, liść laurowy i ziele angielskie). Smażymy 2-3 minuty. Następnie wrzucamy włoszczyznę, sos sojowy i pozostałe przyprawy. Smażymy do miękkości (można podlać odrobiną wody, żeby się nie przypaliło).
- Do soczewicy dodajemy podsmażone warzywa i ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków.
- Do masy na kotlety dodajemy jajko, bułkę tartą i zmielone w młynku płatki owsiane. Masę pozostawiamy na ok 20min.
- Z masy formujemy niewielkie kotleciki i smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony do zarumienienia. Kotlety można też upiec w piekarniku :)
- * Kaszę jaglaną sparzamy na sitku wrzątkiem. Wrzucamy do gotującej się wody z mlekiem, masłem i solą. Gotujemy na wolnym ogniu ok 15 minut, następnie odstawiamy na 10 min pod przykryciem.
Fit appetit!