Przepisy

Kotlety z zielonej soczewicy

Zielona soczewica to rewelacyjny produkt jeśli chodzi o wegetariańskie czy wegańskie pasztety – wypróbowałam nie raz i nigdy się nie zawiodłam ;) Jednak dopiero teraz przyszło mi do głowy, żeby zrobić z niej … kotlety. Zazwyczaj robiłam te z ciecierzycy, fasoli czy z kaszy jaglanej. A te … No cóż, sami musicie skosztować – moim zdaniem smakują rewelacyjnie i żaden mięsożerca nie będzie mógł narzekać ;)

Zielona soczewica:

  • Źródło białka (ok. 25%), węglowodanów złożonych i nienasyconych kwasów tłuszczowych
  • Zwiera jedynie 1% tłuszczu!
  • Źródło witamin z gr B
  • Po skiełkowaniu – doskonałe źródło enzymów i witaminy C
  • Zawiera: potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor i sód
  • Zawiera fityniany zapobiegające powstawaniu nowotworów
  • Reguluje poziom cholesterolu i glukozy we krwi, chroni przed chorobami serca i udarem mózgu
  • Pomocna w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia.

 

Lista zakupów (2-3 porcje):

  • Zielona soczewica, 100g
  • Włoszczyzna mrożona, 100g
  • Cebula, 1 sztuka
  • Czosnek, 1 ząbek
  • Jajko, 1 sztuka
  • Bułka tarta, 1 łyżka
  • Płatki owsiane, 30g
  • Sos sojowy, 1 łyżeczka
  • Olej rzepakowy, 2-3 łyżki (+ do smażenia kotletów)
  • Przyprawy: 3 goździki, 2 owoce jałowca, 1 duży liść laurowy, 3 ziela angielskie, 1 łyżka majeranku, 1 łyżeczka cząbru, 1 płaska łyżeczka mielonego kminku, 2 szczypty ziół prowansalskich, ostra papryka do smaku, sól do smaku
  • Dodatkowo:
    – kasza jaglana, 100g (+ ¾ szklanki wody i ¾ szklanki mleka, sól i łyżka masła)
    – mieszanka sałat z rukolą, zielony ogórek, ocet balsamiczny, olej z orzechów włoskich, pieprz, sól ziołowa;

Przygotowanie:

  1. Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu (u mnie 30min). Po ugotowaniu dokładnie odcedzamy.
  2. Mrożonkę warzyw zalewamy niewielką ilością wrzątku (na ok 5 min). Następnie tak jak soczewicę, dokładnie odcedzamy.
  3. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy drobno.
  4. Na rozgrzany olej rzepakowy wrzucamy: cebulę, czosnek, przyprawy (goździki, owoc jałowca, liść laurowy i ziele angielskie). Smażymy 2-3 minuty. Następnie wrzucamy włoszczyznę, sos sojowy i pozostałe przyprawy. Smażymy do miękkości (można podlać odrobiną wody, żeby się nie przypaliło).
  5. Do soczewicy dodajemy podsmażone warzywa i ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków.
  6. Do masy na kotlety dodajemy jajko, bułkę tartą i zmielone w młynku płatki owsiane. Masę pozostawiamy na ok 20min.
  7. Z masy formujemy niewielkie kotleciki i smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony do zarumienienia. Kotlety można też upiec w piekarniku :)
  8. * Kaszę jaglaną sparzamy na sitku wrzątkiem. Wrzucamy do gotującej się wody z mlekiem, masłem i solą. Gotujemy na wolnym ogniu ok 15 minut, następnie odstawiamy na 10 min pod przykryciem.

Fit appetit!

kotlety z soczewicy (1)

Komentarze

You Might Also Like