Przepisy

Zdrowe Oreo

Zdrowe Oreo? Jak najbardziej! ♥

Można jeść w formie ciasteczek lub w formie lodów. Ale zasada jest ta sama … rozpuszczają się w ustach, mają lekko kokosową nutę i mocno czekoladowy smak ♥♥♥

Zdecydowanie sprawdzą się na te upalne dni :) Szczególnie te wyciągnięte prosto z zamrażalnika.

Łatwe i szybkie w przygotowaniu :) Bez pieczenia! Bez użycia mąki i jajek. Za to bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe :)

 

Lista zakupów (12 sztuk)

CZEKOLADOWE CIASTECZKA (12 sztuk)Zdrowe Oreo (2)

  • Zmielone orzechy laskowe lub migdały, 1 szklanka
  • Kakao naturalne w proszku, 1/3 szklanki
  • Wiórka kokosowe, 1/4 szklanki
  • Syrop klonowy/ miód, 2 łyżki
  • Olej kokosowy, 2 łyżki

PUSZYSTY KREM

  • Krem zebrany z 1 puszki mleka kokosowego (patrz punkt 1 wykonania)
  • Ekstrakt waniliowy, 1 łyżeczka
  • Syrop klonowy/ miód, 2 łyżeczki syropu klonowego

Przygotowanie: 

  1. Mleko kokosowe umieszczamy w lodówce na noc. Następnego dnia zbieramy krem (wodę można zostawić do koktajli, szejków, itp.).
  2. Zmielone orzechy, kakao, wiórka, syrop i olej kokosowy miksujemy w malakserze.
  3. Ciasto na ciasteczka wałkujemy i za pomocą foremki/ szklanki wycinamy kółka (powinno wyjść 24 szt).
  4. Na czas przygotowania kremu, ciasteczka umieszczamy w zamrażarce.
  5. Mleczko kokosowe (wraz z wanilią i syropem klonowym) ubijamy mikserem do uzyskania puszystej masy.
  6. Jedno ciastko smarujemy kremem i przykrywamy drugim ciastkiem. I tak postępujemy z wszystkimi ciastkami ;)
  7. Ciasteczka wkładamy do zamrażarki na 0,5-1 godzinę.
  8. Przechowujemy w lodówce lub w zamrażarce.

Fit appetit!

 

Zdrowe Oreo (3)

Komentarze

You Might Also Like