Zdrowe Oreo? Jak najbardziej! ♥
Można jeść w formie ciasteczek lub w formie lodów. Ale zasada jest ta sama … rozpuszczają się w ustach, mają lekko kokosową nutę i mocno czekoladowy smak ♥♥♥
Zdecydowanie sprawdzą się na te upalne dni :) Szczególnie te wyciągnięte prosto z zamrażalnika.
Łatwe i szybkie w przygotowaniu :) Bez pieczenia! Bez użycia mąki i jajek. Za to bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe :)
Lista zakupów (12 sztuk)
CZEKOLADOWE CIASTECZKA (12 sztuk)
- Zmielone orzechy laskowe lub migdały, 1 szklanka
- Kakao naturalne w proszku, 1/3 szklanki
- Wiórka kokosowe, 1/4 szklanki
- Syrop klonowy/ miód, 2 łyżki
- Olej kokosowy, 2 łyżki
PUSZYSTY KREM
- Krem zebrany z 1 puszki mleka kokosowego (patrz punkt 1 wykonania)
- Ekstrakt waniliowy, 1 łyżeczka
- Syrop klonowy/ miód, 2 łyżeczki syropu klonowego
Przygotowanie:
- Mleko kokosowe umieszczamy w lodówce na noc. Następnego dnia zbieramy krem (wodę można zostawić do koktajli, szejków, itp.).
- Zmielone orzechy, kakao, wiórka, syrop i olej kokosowy miksujemy w malakserze.
- Ciasto na ciasteczka wałkujemy i za pomocą foremki/ szklanki wycinamy kółka (powinno wyjść 24 szt).
- Na czas przygotowania kremu, ciasteczka umieszczamy w zamrażarce.
- Mleczko kokosowe (wraz z wanilią i syropem klonowym) ubijamy mikserem do uzyskania puszystej masy.
- Jedno ciastko smarujemy kremem i przykrywamy drugim ciastkiem. I tak postępujemy z wszystkimi ciastkami ;)
- Ciasteczka wkładamy do zamrażarki na 0,5-1 godzinę.
- Przechowujemy w lodówce lub w zamrażarce.
Fit appetit!