Szybki obiad dla każdego. Mogą po niego sięgnąć także wegetarianie i wegane oraz osoby odchudzające się.
Ryż brązowy – źródło dobrej energii i błonnika oraz zielona soczewica, której wartość odżywcza jest bardzo duża.
Zielona soczewica:
- Źródło białka (ok. 25%), węglowodanów złożonych i nienasyconych kwasów tłuszczowych
- Zwiera jedynie 1% tłuszczu!
- Źródło witaminy B
- Po skiełkowaniu – doskonałe źródło enzymów i witaminy C
- Zawiera: potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor i sód
- Zawiera fityniany zapobiegające powstawaniu nowotworów
- Reguluje poziom cholesterolu i glukozy we krwi, chroni przed chrobami serca i udarem mózgu
- Pomocna w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia.
Lista zakupów (na 1 porcję):
- Ryż brązowy,30g
- Soczewica zielona, 50g
- Brokuł, ½ szt
- Pieczarki, 5 dużych
- Oliwa z oliwek, łyżka
- Olej sezamowy
- Ulubione przyprawy, do smaku
Przygotowanie:
- Wodę w garnku posolić i zagotować – wrzucić ryż. Gotować ok. 5-10 min. Dorzucić zieloną soczewicę i gotować 30-35 min. Po ugotowaniu odcedzić.
- Brokułu ugotować al dente na parze.
- Pieczarki umyć, obrać ze skóry i pokroić w plastry. Wrzucić na rozgrzaną oliwię i smaży do miękkości. Jak już pieczarki będą gotowe to dorzucić brokuły, doprawić i chwilę przesmażyć.
- Warzywa ułożyć na ryżu z soczewicą. Skropić olejem sezamowy.
Fit appetit! :)
No Comments