Przepisy

Brązowy ryż z soczewicą, podsmażane pieczarki i zielony brokuł.

Szybki obiad dla każdego. Mogą po niego sięgnąć także wegetarianie i wegane oraz osoby odchudzające się.

Ryż brązowy – źródło dobrej energii i błonnika oraz zielona soczewica, której wartość odżywcza jest bardzo duża.

Zielona soczewica:

  • Źródło białka (ok. 25%), węglowodanów złożonych i nienasyconych kwasów tłuszczowych
  • Zwiera jedynie 1% tłuszczu!
  • Źródło witaminy B
  • Po skiełkowaniu – doskonałe źródło enzymów i witaminy C
  • Zawiera: potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor i sód
  • Zawiera fityniany zapobiegające powstawaniu nowotworów
  • Reguluje poziom cholesterolu i glukozy we krwi, chroni przed chrobami serca i udarem mózgu
  • Pomocna w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia.

 

Lista zakupów (na 1 porcję):

  • Ryż brązowy,30g
  • Soczewica zielona, 50g
  • Brokuł, ½ szt
  • Pieczarki, 5 dużych
  • Oliwa z oliwek, łyżka
  • Olej sezamowy
  • Ulubione przyprawy, do smaku

Przygotowanie:

  1. Wodę w garnku posolić i zagotować – wrzucić ryż. Gotować ok. 5-10 min. Dorzucić zieloną soczewicę i gotować 30-35 min. Po ugotowaniu odcedzić.
  2. Brokułu ugotować al dente na parze.
  3. Pieczarki umyć, obrać ze skóry i pokroić w plastry. Wrzucić na rozgrzaną oliwię i smaży do miękkości.  Jak już pieczarki będą gotowe to dorzucić brokuły, doprawić i chwilę przesmażyć.
  4. Warzywa ułożyć na ryżu z soczewicą. Skropić olejem sezamowy.

Fit appetit!  :)

 

Komentarze

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply