Słodycz, która się sprawdza kiedy masz mało czasu i nie chcesz się bawić w skomplikowane przepisy i składniki. Jest lekka i niskokaloryczna – zwiera ok. 200 kcal (z syropem z agawy). Mąkę zastępują tutaj otręby owsiane (jedynie 1 łyżka na porcję). I nie znajdziecie tutaj żadnego wysokokalorycznego, niezdrowego produktu. Łakoć całkowicie fit!
Jeśli lubicie Mleczną Kanapkę, uwierzcie mi – to ciacho podbije Wasze serca bez wyrzutów sumienia. Jeśli lubicie piernikową nutę – to coś dla Was! Jeśli nie – nie dodawajcie przyprawy do piernika, wtedy ciastko będzie typowo czekoladowe.
Lista zakupów (na 2 szt):
Na ciasto:
- Jajko, 1 szt
- Serek twarożkowy chudy, 1 kopiata łyżka
- Otręby owsiane (zmielone), 2 łyżki
- Proszek do pieczenia, szczypta
- Kakao naturalne o obniżonej zawartości tłuszczu lub karob, 1 łyżka
- Przyprawy do piernika (KOTANYI – bez dodatku mąki i cukru), łyżka
- Syrop z agawy lub ksylitol, do smaku
Na krem:
- Chudy serek twarożkowy, małe opakowanie
- Laska wanilii, miąższ
- Syrop z agawy lub ksylitol, do smaku
- Żelatyna lub agar agar, 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w odrobinie mleka 0,5%
Przygotowanie:
- Ciasto: Do małej filiżanki wbijamy jajko, wsypujemy 2 łyżki zmielonych otrębów (u mnie mielone w młynku do kawy) proszek do pieczenia, słodzik i łyżkę serka. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji nie. Ciasto rozlewamy na dwie małe filiżanki i wkładamy do mikrofali na 4 min. Po ostygnięciu ciastka rozkrajamy na pół i przełożyć kremem.
- Krem: Wszystkie składniki mieszamy. Jak masa lekko zgęstnieje – przekładamy nią ciastko/ ciastka.
- Na ciastku robimy kleks z kremu i przystrajamy listkami mięty i kawałkiem truskawki. Talerz polewamy musem truskawkowym (zmiksowane truskawki) i rozpuszczoną kostką gorzkiej czekolady.
Fit appetit! :)
No Comments