Przepisy

Piernikowa wariancja z nutką wanilii.

Słodycz, która się sprawdza kiedy masz mało czasu i nie chcesz się bawić w skomplikowane przepisy i składniki. Jest lekka i niskokaloryczna – zwiera ok. 200 kcal (z syropem z agawy). Mąkę zastępują tutaj otręby owsiane (jedynie 1 łyżka na porcję).  I nie znajdziecie tutaj żadnego wysokokalorycznego, niezdrowego produktu. Łakoć całkowicie fit!

Jeśli lubicie Mleczną Kanapkę, uwierzcie mi – to ciacho podbije Wasze serca bez wyrzutów sumienia. Jeśli lubicie piernikową nutę – to coś dla Was! Jeśli nie – nie dodawajcie przyprawy do piernika, wtedy ciastko będzie typowo czekoladowe.

 

Lista zakupów (na 2 szt):

Na ciasto:

  • Jajko, 1 szt
  • Serek twarożkowy chudy, 1 kopiata łyżka
  • Otręby owsiane (zmielone), 2 łyżki
  • Proszek do pieczenia, szczypta
  • Kakao naturalne o obniżonej zawartości tłuszczu lub karob, 1 łyżka
  • Przyprawy do piernika (KOTANYI – bez dodatku mąki i cukru), łyżka
  • Syrop z agawy lub ksylitol, do smaku

Na krem:

  • Chudy serek twarożkowy, małe opakowanie
  • Laska wanilii, miąższ
  • Syrop z agawy lub ksylitol, do smaku
  • Żelatyna lub agar agar, 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w odrobinie mleka 0,5%

Przygotowanie:

  1. Ciasto: Do małej filiżanki wbijamy jajko, wsypujemy 2 łyżki zmielonych otrębów (u mnie mielone w młynku do kawy) proszek do pieczenia, słodzik i łyżkę serka. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji nie. Ciasto rozlewamy na dwie małe filiżanki i wkładamy do mikrofali na 4 min. Po ostygnięciu  ciastka rozkrajamy na pół i przełożyć kremem.
  2.  Krem: Wszystkie składniki mieszamy. Jak masa lekko zgęstnieje – przekładamy nią ciastko/ ciastka.
  3. Na ciastku robimy kleks z kremu i przystrajamy listkami mięty i kawałkiem truskawki. Talerz polewamy musem truskawkowym (zmiksowane truskawki) i rozpuszczoną kostką gorzkiej czekolady.

Fit appetit!  :)

Komentarze

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply