Ostatnio na zajęciach Technologii Żywności i Potraw usłyszałam od pani magister, że wszystko co robione na mące razowej jest mniej smaczne i gorzej wygląda.
Bardzo mnie to zdziwiło, bo ja nie używam w swojej kuchni mąki pszennej, a wcale nie narzekam na wygląd moich dań i wypieków – a tym bardziej smak! Już od dawna przekonuję wszystkich, że zdrowo znaczy SMACZNIE :)
Dlatego dzisiaj – na te zimowe wieczory – proponuję genialną szarlotkę razową. Jest przesmaczna, zdrowa, sycąca i pięknie się prezentuje. Może się troszkę rozwalać, ale uwierzcie mi … spróbujecie i się zakochacie! :)
Skoro szarlotka i główną rolę odgrywają jabłka to trochę o ich fit-właściwościach ;) Zawierają witaminy: A, B1, B2,, C, E, PP. Są źródłem potasu, fosforu, wapnia, magnezu, krzemu i żelaza, a także błonnika i pektyny w skórce. Świetnie oczyszczają z toksyn, wzmacniają odporność, układ nerwowy i serce. Pomagają obniżyć cholesterol we krwi a dodatkowo przyśpieszają przemianę materii.
Mąka razowa jest źródłem zdrowych węglowodanów, które dają nam energii do działania :)
Orzechy zawierają białko i nienasycone kwasy tłuszczowe (regulują metabolizm i zapobiegają gromadzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej!). Zawierają także magnez, potas, fosfor i witaminę E. I nie bójcie się masła. W niewielkiej ilości jest zalecane, a na pewno lepsze od wszystkich tłuszczów trans i margaryn utwardzanych znajdujących się w kupnych słodkościach.
To ciasto jest całkowicie FIT! Polecam :)
Lista zakupów:
- 2 szklanki mąki pszennej razowej
- 150g masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka miodu (proponuję dosłodzić stewią lub syropem z agawy)
- 1 łyżka oliwy + 2 łyżki oliwy z oliwek (u mnie o smaku cytrynowym)
- 2 łyżki otrąb (owsianych)
- 1 kg jabłek (najlepiej antonówek)
- Cynamon
- Garść rodzynek
- Paczka płatków migdałów
- Mieszanka bakalii (u mnie: orzechy włoskie, pestki dyni i słonecznika), jagody, maliny i dodatkowo miód
Przygotowanie:
- Mąkę zagniatamy z masłem, żółtkiem i miodem (stewia/ syrop z agawy). Formujemy kulkę, zwijamy w folię i wkładamy do lodówki na jakieś 30 min. do schłodzenia.
- Orzechy siekamy.
- Tortownicę smarujemy oliwą z oliwek (łyżka) i sypiemy otrębami. Schłodzone ciasto ścieramy na tarce. Lekko ugniatamy.
- ¼ orzechów i ¼ płatków migdałów mieszamy z miodem. Wykładamy na ciasto. Zapiekamy w temperaturze 180 st., ok. 20 min.
- Jabłka ścieramy na tarce (można obrać, ale zaleca się nie obierać). Mieszamy z dwoma łyżkami cytrynowej oliwy (może oliwę zwykłą zmieszać z starą skórką i kilkoma kroplami soku z cytryny), cynamonem, rodzynkami i pozostałymi orzechami. Wg uznania dosładzamy (stewią/ syropem z agawy).
- Na podpieczony spód wykładamy jabłka. Sypiemy maliny i jagody, na to resztę płatków migdałowych.
- Wkładamy do piekarnika na kolejne 20 min.
Fit appetit! :)
1 Comment
Joanna
5 grudnia 2012 at 18:37mniam! wyglada smakowicie:)