Przepisy

Chleb ze śliwką

Mam dzisiaj dla Was fajną propozycję :) Świąteczny chleb ze śliwką z przepisu, który wygrał w konkursie Chudnij ze smakiem (Gazeta Krakowska).

Wpadł mi przypadkiem, a właściwie podsunął mi go mój mężczyzna. Może dlatego, że zawsze musimy zjechać cały Kraków w poszukiwaniu odpowiedniego chleba :) Żytni, na zakwasie, nie mieszany, bez dodatków … No tak, można ze mną oszaleć.

Dlatego uważam, że ten przepis rozwiązuje moje problemy. Chleb nie jest skomplikowany w przepisie, nie potrzebujemy maszyny do chleba i najważniejsze – jest zdrowy! Wiemy, że nie dodajemy tam żadnych „ulepszaczy”.

Taki dodatek do pierwszego lub drugiego śniadania jest świetnym źródłem dobrej energii, rozkręci naszą przemianę materii, utrzyma ją na wysokich poziomach.

W wersji oryginalnej jest ze śliwkami, ale zawsze można zrobić bez – jak kto woli (ja wolę chleb bez śliwek).

 

Lista zakupów (na duży bochenek):

  • 375g mąki żytniej razowej
  • 125g mąki pszennej razowej
  • 375 ml letniej wody
  • 300g śliwek kalifornijskich lub polskich
  • 200g drożdży
  • 1 łyżka cukru brzozowego
  • 125ml mleka chudego
  • 2 garście mąki żytniej razowej
  • 150ml letniej wody

Przygotowanie:

  1. Na dwa dni przed wypiekiem chleba sporządzamy zakwas. Do naczynia wsypujemy 2 garście mąki żytniej i mieszamy ze 150ml letniej wody (konsystencja gęstej śmietany). Zakwas przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 doby.
  2. Sporządzamy zaczyn. Kruszymy drożdże i mieszamy je z cukrem. Zalewamy ciepłym mlekiem. Wszystko posypujemy łyżką mąki (sitkiem), a następnie odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia.
  3. Mąkę żytnią mieszamy z pszenną razową i pokrojonymi w kawałki śliwkami (wcześniej zalewamy je letnią wodą, odsączamy i kroimy).
  4. Zaczyn i wyrośnięte drożdże wlewamy i stopniowo dolewamy wody. Wyrabiamy gładkie ciasto (mieszamy przez 5 min, tak, aby wprowadzić dużo powietrza).
  5. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i ostawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
  6. Blaszkę (keksówkę) obsypujmy mąką.
  7. Ciasto przekładamy do keksówki i wyrównujemy.
  8. Chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 50-60 min.
  9. Na koniec smarujemy wodą i zostawiamy do ostygnięcia.

Fit appetit!

Komentarze

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply