Mocno czekoladowe, wilgotne, rozpływające się w ustach. Bez mąki i ze zdrowym zamiennikiem cukru – ksylitolem. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.
Coś pysznego, co możesz bez wyrzutów sumienia wbilansować w swój dzienny jadłospis :) Zdecydowanie najlepsza wersja tego ciasta, jaką do tej pory zrobiłam.
Mowa o zdrowszej wersji klasycznego, mocno czekoladowego ciasta brownie … Zapraszam po przepis :)
Lista zakupów (2 porcje):
- Czekolada gorzka (64-70%), 50 g
- Czekolada deserowa (ok. 50%), 70 g
- Masło, 100 g
- Jajka, 3 sztuki
- Cukier brzozowy (ksylitol), 80-100 g
- Płatki owsiane górskie, 50 g (zmielone na mąkę)
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzej do 170 st C.
- Masło i czekoladę rozpuść w garnku.
- Jajka zmiksuj krótko z cukrem i dodaj lekko przestudzoną masę czekoladową. Wymieszaj i dodaj mąkę owsianą – znów wymieszaj do połączenia składników.
- Masę przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na 10 minut. Następnie włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz ok 22-24 minut.
- Po upieczeniu ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia.
- Podawaj z musem z truskawek / malin i domowymi lodami, lub bez dodatków :)
Fit appetit! :)