Dzisiaj przepis na przepyszne, mocno orzechowe lody, które są proste i szybkie w przygotowaniu. Nie wymagają użycia maszynki i wielu składników. Świetnie sprawdzą się w upalne dni.
Aksamitne, delikatne, rozpływające się w ustach – pyszności bez wyrzutów sumienia, bo przecież takie domowe lody to zdrowsza wersja tych kupnych, których lista składników i ilość dodanego cukru przyprawiają o palpitacje serca …
Pamiętajcie tylko, żeby odpowiednio wcześnie wstawić puszkę mleka kokosowego do lodówki ;)
Lista zakupów (2 porcje):
- Mleko kokosowe (schłodzona część), 200 g *
- Masło orzechowe, 250 g
- Dojrzałe banany, 280 g
- Cukier brzozowy, 30-50 g **
Przygotowanie:
- Mleczko kokosowe ubij na sztywno.
- Banany zblenduj na gładką masę, dodaj masło orzechowe i jeśli używasz cukru dodaj zmielony w młynku (najlepiej masę próbować i dosładzać według uznania). Do masy wmieszaj ubite mleczko kokosowe. Całość przelej do pojemnika.
- Pojemnik z masą na lody zamknij i wstaw do zamrażarki. Mieszaj co 1-2 godziny do momentu aż masa się zamrozi.
- Przed podaniem wyciągnij 5 minut wcześniej.
*Puszkę mleka kokosowego wstaw na minimum 24h do lodówki. Przed użyciem otwórz i zbierz stałą część mleczka kokosowego.
**Opcjonalnie, można użyć więcej lub w ogóle.
Fit appetit! :)