Przymierzałam się, przymierzałam … aż w końcu zrobiłam! Mój pierwszy budyń z nasion chia :) ♥
Jak się okazało, „najtrudniejsze” było samo zakupienie nasion chia! Przygotowanie budyniu trwa kilkadziesiąt sekund. Ten przysmak robi się sam :) pozostawiony w lodówce na noc. Rano wyciągasz z lodówki gotowe śniadanie, wystarczy dodać ulubione owoce i orzechy. Brzmi świetnie? Smakuje jeszcze lepiej!
Zalety nasion chia w tym linku :)
Lista zakupów (3 porcje)
- Nasiona chia, ¼ szklanki
- Mleko (krowie/ migdałowe/ ryżowe/ kokosowe, inne), 1 szklanka
- Wiórki kokosowe, 1 łyżka
- Miód naturalny, 1 łyżka
- Ulubione owoce (u mnie banan, maliny, borówka)
Przygotowanie:
- Nasiona chia, mleko, wiórki i miód mieszamy w garnku.
- Przygotowany budyń przelewamy do dwóch miseczek/ szklanek (nie za małych – budyń zwiększy swoją objętość) i odstawiamy do lodówki na noc.
- Podajemy z ulubionymi owocami.
Fit appetit!