Przepisy

Ciacho Bajaderka wersja FIT

Co można zrobić z „miazgi” migdałowej, która pozostała nam z mleka migdałowego? Pyszne i zdrowe ciacho BAJADERKA ♥♥♥

Bajka! Ciacho łatwe i szybkie w wykonaniu – po prostu miksujesz składniki i odkładasz na godzinę do zamrażalnika. Potem możesz się nim zajadać :)

Mocno czekoladowe, orzechowe i słodkie. Rozpływa się w ustach. Możesz je zabrać ze sobą do pracy, szkoły, na spacer, zakupy. Zdrowa pyszność pod ręką :)

Już więcej nie piszę … Po prostu musicie spróbować! ♥

 

Lista zakupów (12 sztuk)

  • Miazga migdałowa (z mleka), 1 szklanka
  • Orzechy brazylijskie, 1 garść
  • Orzechy włoskie, 2 garści
  • Wiórka kokosowe, 1 garść
  • Olej kokosowy, 2 łyżki
  • Daktyle, 15 sztuk
  • Kakao naturalne, 4 czubate łyżki
  • Ekstrakt waniliowy, 1 łyżka
  • Syrop klonowy lub miód, 3 łyżki
  • Skórka z pomarańcza, 1 łyżka

Przygotowanie:

  1. Daktyle zalewamy niewielką ilością wrzątku (ok ½ szklanki) i pozostawiamy pod przykryciem ok 10-15 min.
  2. Daktyle odsączamy z wody (wodę zostawiamy) i wraz z orzechami mielimy chwilkę w malakserze (tak żeby zostały kawałki orzechów).
  3. Dodajemy resztę składników i znów mielimy.
  4. Masę ugniatamy jeszcze w rękach, tak żeby wszystkie składniki dokłdnie się połączyły.
  5. Małą blaszkę do ciasta wykładamy naszym ciastem i wkładamy na 1 godzinę do zamrażalnika. Następnie możemy konsumować :)
  6. Ciacho przechowujemy w lodówce.

Fit appetit!

Komentarze

You Might Also Like