Co można zrobić z „miazgi” migdałowej, która pozostała nam z mleka migdałowego? Pyszne i zdrowe ciacho BAJADERKA ♥♥♥
Bajka! Ciacho łatwe i szybkie w wykonaniu – po prostu miksujesz składniki i odkładasz na godzinę do zamrażalnika. Potem możesz się nim zajadać :)
Mocno czekoladowe, orzechowe i słodkie. Rozpływa się w ustach. Możesz je zabrać ze sobą do pracy, szkoły, na spacer, zakupy. Zdrowa pyszność pod ręką :)
Już więcej nie piszę … Po prostu musicie spróbować! ♥
Lista zakupów (12 sztuk)
- Miazga migdałowa (z mleka), 1 szklanka
- Orzechy brazylijskie, 1 garść
- Orzechy włoskie, 2 garści
- Wiórka kokosowe, 1 garść
- Olej kokosowy, 2 łyżki
- Daktyle, 15 sztuk
- Kakao naturalne, 4 czubate łyżki
- Ekstrakt waniliowy, 1 łyżka
- Syrop klonowy lub miód, 3 łyżki
- Skórka z pomarańcza, 1 łyżka
Przygotowanie:
- Daktyle zalewamy niewielką ilością wrzątku (ok ½ szklanki) i pozostawiamy pod przykryciem ok 10-15 min.
- Daktyle odsączamy z wody (wodę zostawiamy) i wraz z orzechami mielimy chwilkę w malakserze (tak żeby zostały kawałki orzechów).
- Dodajemy resztę składników i znów mielimy.
- Masę ugniatamy jeszcze w rękach, tak żeby wszystkie składniki dokłdnie się połączyły.
- Małą blaszkę do ciasta wykładamy naszym ciastem i wkładamy na 1 godzinę do zamrażalnika. Następnie możemy konsumować :)
- Ciacho przechowujemy w lodówce.
Fit appetit!