Leczo można robić przez cały rok, ale nigdy nie smakuje tak dobrze jak w lato. Pyszne, słodziutkie i mięsiste pomidory, do tego cukinia z ogródka babci. Po prostu mniam!
W dodatku jest to bardzo proste i całkiem szybkie w przygotowaniu danie. Można ugotować na 2-3 dni i każdego dnia podać z innym dodatkiem -ziemniaki, kasze, ryż a może świeżutkie pieczywo z masełkiem?
I co najważniejsze – jest to danie, dzięki któremu zjemy porządną porcję warzyw, czyli witamin i minerałów. A już na pewno likopenu, którego głównym źródłem są pomidory. Ponadto największe ilości likopenu są uwalniane przy gotowaniu czy smażeniu – tak jak w tym przepisie :)
Przekonałam?
Lista zakupów (3-4 porcje):
- Pomidor malinowy (bawole serce), 5 sztuk
- Cukinia, 1 duża sztuka
- Papryka kolorowa, 4 sztuki – zielona, czerwona, żółta i pomarańczowa
- Młoda cebula, 2 małe sztuki
- Kiełbasa / wędlina (u mnie drobiowa – 99% mięsa, 1% przyprawy), 100 g
- Oliwa z oliwek, 3 łyżki
- Masło, 10-15 g
- Bulion warzywny lub woda, 150-250 ml
- Przyprawy: 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki cukru, sól i pieprz do smaku
- Do podania: świeże pieczywo / ryż / młode ziemniaki / ulubiona kasza
Przygotowanie:
- Warzywa obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Pomidory sparz i podziel na kawałki.
- Na patelnię wlej oliwę i rozgrzej – wrzuć posiekaną drobno cebulkę, smaż 3-4 minuty. Dodaj paprykę i cukinię – smaż kolejne 5 minut. Następnie dodaj masło i gdy się rozpuści dorzuć pomidory i przyprawy (zioła, cukier i paprykę). Smaż do rozpadnięcia się pomidorów.
- Dolej bulion (150-250 ml w zależności jakie leczo bardziej preferujecie). Przykryj i gotuj 10 minut na małym ogniu. Następnie dopraw solą i pieprzem do smaku i smaż jeszcze ok 5 minut bez przykrycia.
- Podawaj z ulubionym dodatkiem (ja uwielbiam z młodymi ziemniaczkami lub ze świeżym pieczywem z masłem, a moja córka wyłącznie z kaszą lub z ryżem).
Fit appetit! :)