Przepisy

Aromatyczny łosoś ze wstążkami z cukinii

Łosoś marynowany w soku z cytryny i ziołach prowansalskich – w wersji pieczonej. Do tego pyszne wstążki z cukinii, lekko podduszone z cebulką i czosnkiem. Połączenie smakuje obłędnie.  <3

Takie danie sprawdzi się na kolacje, a z dodatkiem ryżu brązowego/ puree z ziemniaków czy kaszy – jako danie na obiad.

Łosoś jest źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3 i omega-6), które musza być dostarczone w pożywieniu, gdyż nasz organizm nie jest ich w stanie sam wytworzyć. Ponadto zawiera witaminy A, D, E i z grupy B oraz jod, potas, cynk i selen.

Nie zapomnij by rybę morską (tłustą) zjadać 1-2 razy w tygodniu ♥

Kwasy omega-3:

  • Obniżają ciśnienie tętnicze;
  • Obniżają stężenie trójglicerydów;
  • Regulują rytm serca;
  • Działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo
  • Poprawiają nastrój i zapobiegają depresji;
  • Redukują zmęczenie;
  • Zapobiegają nowotworom i zwalczają już istniejące;

 

Lista zakupów (2 porcje):

  • 250g filetu z łososia ze skórą
  • 1 cukinia
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Przyprawy: zioła prowansalskie, sól himalajska, pieprz, sok z cytryny

Przygotowanie:

  1. Łososia obieramy ze skóry, ości wyrywamy pęsetą i dokładnie myjemy. Kroimy go na dwie części i z każdej strony doprawiamy przyprawami. Na koniec skrapiamy odrobiną ilością soku wyciśniętego z cytryny.
  2. Przyprawy wraz z sokiem wsmarowujemy w łososia. Tak doprawioną rybę wkładamy na 1-2 godziny do lodówki.
  3. Łososia pieczmy w temperaturze 180 st C przez 20-30 min.
  4. W trakcie pieczenia łososia przygotowujemy cukinię.
  5. Cukinie dokładnie myjemy, odkrawamy końcówki i obieraczką robimy z niej paski. Cebulę drobno siekamy.
  6. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy do zmiękczenia warzyw (można w trakcie podlewać wodą), a gdy już zmiękną – dodajemy cukinię, mieszamy a całość dusimy przez 10-15 sekund (cukinia ma być al dente).
  7. Wstążki cukinii podajemy z łososiem :)

Fit appetit!

Komentarze

You Might Also Like