Łosoś marynowany w soku z cytryny i ziołach prowansalskich – w wersji pieczonej. Do tego pyszne wstążki z cukinii, lekko podduszone z cebulką i czosnkiem. Połączenie smakuje obłędnie. <3
Takie danie sprawdzi się na kolacje, a z dodatkiem ryżu brązowego/ puree z ziemniaków czy kaszy – jako danie na obiad.
Łosoś jest źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3 i omega-6), które musza być dostarczone w pożywieniu, gdyż nasz organizm nie jest ich w stanie sam wytworzyć. Ponadto zawiera witaminy A, D, E i z grupy B oraz jod, potas, cynk i selen.
Nie zapomnij by rybę morską (tłustą) zjadać 1-2 razy w tygodniu ♥
Kwasy omega-3:
- Obniżają ciśnienie tętnicze;
- Obniżają stężenie trójglicerydów;
- Regulują rytm serca;
- Działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo
- Poprawiają nastrój i zapobiegają depresji;
- Redukują zmęczenie;
- Zapobiegają nowotworom i zwalczają już istniejące;
Lista zakupów (2 porcje):
- 250g filetu z łososia ze skórą
- 1 cukinia
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- Przyprawy: zioła prowansalskie, sól himalajska, pieprz, sok z cytryny
Przygotowanie:
- Łososia obieramy ze skóry, ości wyrywamy pęsetą i dokładnie myjemy. Kroimy go na dwie części i z każdej strony doprawiamy przyprawami. Na koniec skrapiamy odrobiną ilością soku wyciśniętego z cytryny.
- Przyprawy wraz z sokiem wsmarowujemy w łososia. Tak doprawioną rybę wkładamy na 1-2 godziny do lodówki.
- Łososia pieczmy w temperaturze 180 st C przez 20-30 min.
- W trakcie pieczenia łososia przygotowujemy cukinię.
- Cukinie dokładnie myjemy, odkrawamy końcówki i obieraczką robimy z niej paski. Cebulę drobno siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy do zmiękczenia warzyw (można w trakcie podlewać wodą), a gdy już zmiękną – dodajemy cukinię, mieszamy a całość dusimy przez 10-15 sekund (cukinia ma być al dente).
- Wstążki cukinii podajemy z łososiem :)
Fit appetit!