Białą mąkę zamieniłam na pełnoziarnistą.
Biały cukier zamieniłam na cukier brzozowy (ksylitol).
Masło zamieniłam na olej rzepakowy.
Mleczną czekoladę zamieniłam na gorzką (75%).
Do tego banany, zmielone migdały … Co wyszło? :) Sami spróbujcie ♥
Szybkie i proste w przygotowaniu!
Smaczne i rozpływające się w ustach!
Zjedzone bez poczucia winy, bo zaliczam je do produktów zdrowych!
Lista zakupów:
- Dojrzałe banany, 2 sztuki
- Jajka, 2 sztuki
- Olej rzepakowy, ½ szklanki
- Olejek waniliowy, 1 łyżka
- Mąka pszenna pełnoziarnista, 1 szklanka
- Migdały, 60g
- Ksylitol, 1/2-3/4 szklanki
- Soda oczyszczona, 1 łyżeczka
- Gorzka czekolada, 2/3 tabliczki lub cała
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 st C. Szykujemy blachę na muffinki, wkładamy papilotki.
- Gorzką czekoladę siekamy.
- Migdały mielimy w młynku.
- Banan, jajka i olej blendujemy.
- Do miski wsypujemy: mąkę, cukier, migdały i sodę. Mieszamy. Dodajemy masę jajeczno-bananową i mieszamy do połączenia składników.
- Do ciasta dodajemy czekoladę i delikatnie mieszamy.
- Ciasto wykładamy do papilotek.
- Wkłądamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 20-25 min.
Fit appetit!