Odżywianie

Interakcje leków z żywnością

Czy wiecie, że niektóre produkty żywnościowe mogą zmienić działanie leków?

Na pewno słyszeliście już o soku grejpfrutowym, który spowalnia metabolizm wielu farmaceutyków, co może doprowadzić do groźnego wzrostu ich poziom w organizmie chorego. Nie jest też żadną nowością, że przy stosowaniu większości leków nie można spożywać alkoholu. Ale istnieje kilka innych produktów, które zaliczają się do codziennego pożywienia!

 

1. Sok grejpfrutowy, pomarańczowy, jabłkowy.

Soki te osłabiają wchłanianie beta-blokerów (stosowanych w leczeniu nadciśnienia) oraz niektórych antybiotyków.

Sok grejpfrutowy wchodzi w interakcje z lekami przeciwhistaminowymi powodując znaczny wzrost ich stężenia we krwi, w następstwie powodując zaburzenia rytmu serca.

2. Alkohol

Wystarczą trzy drinki dziennie, przy jednoczesnym stosowaniu  środków przeciwbólowych, aby zwiększyć ryzyko uszkodzenia wątroby.

Natomiast spożywanie alkoholu przy zażywaniu aspiryny, ibuprofenu czy naproxenu może prowadzić do powstawania choroby wrzodowej i innych problemów z przewodem pokarmowym.

3. Tłuszcz

Posiłki bogate w tłuszcz przyspieszają wchłanianie niektórych leków (np. przeciwgrzybiczych, przeciwpasożytniczych) co w następstwie może prowadzić do bólów i zawrotów głowy, zmian skórnych, zaburzeń świadomości i zaburzeń rytmu serca.

4. Mleko, sery i produkty pochodne zawierające wapń.

Produktów tych nie powinno łączyć się z antybiotykami, ponieważ mogą zmniejszyć lub uniemożliwić wchłanianie leków. Dlatego ważne jest żeby między przyjęciem antybiotyku a spożyciem tych produktów zachować przerwę przynajmniej 2,5 godzinną.

5. Lek – omeprazol

Jest to lek, który obniża wydzielanie kwasu żołądkowego. Może on zaburzać wchłanianie witaminy B12 z pożywienia.

6. Produkty sojowe i błonnik

Błonnik wchłania substancje witaminowe i lecznice preparatu. Szczególnie powinny pamiętać o tym osoby stosujące leki zawierające lewo tyroksynę (przy niedoczynności tarczycy).

7. Herbata

Spożywanie herbaty przy zażywaniu preparatów zawierających żelazo obniża wchłanianie tego pierwiastka.

8. Kofeina

Spożywanie kofeiny, gdy przyjmujemy leki na astmę (albuterol), może spowodować zwęszenie wystąpienia skutków niepożądanych (nerwowość, nadpobudliwość, czy przyspieszone bicie serca).

9. Witamina E

W połączeniu z lekami hamującymi krzepliwość krwi może doprowadzić do ciężkich powikłań krwotocznych.

10. Kwas foliowy

Nasila on metabolizm leków działających bakteriostatycznie (hamujących rozwój mikroorganizmów).

11. Lukrecja

Może zwiększać ryzyko działań ubocznych przy stosowaniu leków na serce, a także może zmniejszać skuteczność leków stosowanych w celu obniżenia ciśnienia tętniczego krwi.

 

Dlatego pamiętaj aby zawsze czytać ulotkę. Leki popijaj wodą i jeśli to możliwe stosuj między posiłkami.

Komentarze

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    annawilkos
    5 maja 2013 at 12:24

    Czytałam gdzieś, że grejpfrut i żurawina osłabiają działanie antykoncepcji hormonalnej ;) To tak w ramach dodatkowej informacji :)

  • Reply
    wygrys
    15 czerwca 2013 at 20:28

    @annawilkos za to sok grejpfrutowy wydłuża działani viagry ;)

  • Leave a Reply