Dzisiaj propozycja, która potwierdza to, że można jeść naprawdę bardzo smacznie a zarazem zdrowo. I to jest fit! Kakaowy omlet jest świetny na pierwsze jak i drugie śniadanie, a także jako posiłek przed treningowy. Dodaje energii, poprawia humor i jest przepyszny. Polecam!
Płatki owsiane to źródło energii. Zawierają duże ilości błonnika, dzięki czemu zapobiegają przewlekłym naparciom i niestrawności. To on „wymiata” wszystkie szkodliwe produkty przemiany i toksyny z naszych jelit. Płatki owsiane są źródłem witamin: E, PP, B1, B6, a także wielu makro- i mikroelementów: magnez, selen, wapń, potas, żelazo i cynk. Dodatkowo: obniżają cholesterol, poprawiają nastrój, zwalczają zmęczenie, wspomagają odchudzanie, zapewniają uczucie sytości na wiele godzin.
Kakao zawiera dwa alkaloidy o działaniu pobudzającym – teobrominę i kofeinę. Teobromina ma znacznie słabsze działanie pobudzające niż kofeina, ale działa regenerująco na organizm zarówno po wysiłku fizycznym, jak i psychicznym. Kakao jest bardzo bogatym źródłem magnezu, wapnia, chromu, żelaza, manganu czy cynku, a także witamin: A, E i z grupy B. Zawiera także tryptofan (jest wykorzystywany przez mózg do wytwarzania neuroprzekaźnika, zwanego serotoniną, która zapewnia spokój i daje uczucie szczęści) i fenyloetyloaminę (wysoki poziom tego neuroprzekaźnika pomaga wywołać uczucie podekscytowania). Kakao świetnie wpływa na samopoczucie i koncentrację, redukuje stres i wyczerpanie. Przeciwutleniacze, których w dużych ilościach dostarcza nam kakao, mają nie tylko właściwości antyrakowe, ale też chronią przed wirusami, chorobami skóry i zapewniają dłuższą młodość.
I jeszcze trochę o jeżynach i borówkach. Te pierwsze mają niski indeks glikemiczny i są źródłem witamin: C, E, B2 i B6 oraz składników odżywczych: magnez, żelazo, potas, fosfor, wapń. Jeżyny wspomagają przemianę materii, mają działanie przeciwgorączkowe, zapobiegają zaparciom i biegunkom. Natomiast borówki są bogate w: błonnik, wapń, fosfor, żelazo, sód i potas oraz witaminy: A, B1, B2 i B3. Ponadto obniżają poziom „złego” cholesterolu a podwyższają ten „dobry”, mają wysoką zawartość przeciwutleniaczy i korzystny wpływ na wzrok.
Lista zakupów (na jedną porcję):
- 2 jajka (2 białka + 1 żółtko)
- 4 łyżki płatków owsianych (zmielonych np. w młynku do kawy)
- Niewielka ilość mleka do zmiękczenia płatków
- Łyżka kakao prawdziwego
- Olejek waniliowy do smaku
- Słodzik do smaku
- Cynamon do smaku
- Ulubione owoce (u mnie jeżyny i borówki)
- Oliwa z oliwek / olej rzepakowy do smażenia
- Płatki migdałów
Przygotowanie:
- Płatki zamaczamy w mleku.
- Ubijamy białka.
- Żółtko mieszamy z cynamonem, kakao, słodzikiem, olejkiem i płatkami. Całość miksujemy.
- Następnie dodajemy ubite białka, po niewielkiej porcji, i delikatnie mieszamy.
- Omlet smażymy z obu stron na rozdarowanym papierem ręcznikowym oleju/oliwie.
- W misce rozgniatamy borówki z jeżynami (można dodać słodzik).
- Omlet smarujemy owocami i posypujemy płatkami migdałów.
Fit appetit!
No Comments