Przepisy

Bananowy marchwiak z pomarańczowym akcentem

Nie lubię kiedy jedzenie się marnuję. Nie lubię wyrzucać jedzenia. Dlatego, zawsze staram się wyczarować coś z resztek w lodówce, czy też z przejrzałych owoców. I tak powstało ciasto, które odgrywa dzisiaj główną rolę :) Zaskakująco pyszne, a inspiracją były po prostu przejrzałe banany, samotny mały pomarańcz i 2 średnie marchewki z lodówki.

Ciasto na bazie mąki pełnoziarnistej i ksylitolu. Dla miłośników mokrych ciast. Bardzo sycące, słodkie i pyszne! :) Świetne jako przekąska, posiłek na wynos lub też jako zdrowy zamiennik słodyczy.

Lista zakupów (na 6 sztuk)

  • Jajka, 2 sztuki
  • Dojrzałe banany, 350g (u mnie 3 sztuki)
  • 1 pomarańcz
  • Masło, 65g
  • Mąka pełnoziarnista, 130g
  • Cukier brzozowy (ksylitol) 80g
  • Syrop klonowy, 3 łyżki
  • Marchew, 2 sztuki
  • Migdały. 20g
  • Orzechy włoskie, 30g
  • Mielone goździki, ¼ łyżeczki
  • Cynamon, 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa, ½ łyżeczki
  • Soda oczyszczona, 1 płaska łyżeczka
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nastawiamy na 180st C, a prostokątną, małą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Masło rozpuszczamy i studzimy.
  3. Pomarańcza parzymy we wrzątku. Ścieramy skórkę na tarce na drobnych oczkach. Następnie obieramy ze skórki i dzielimy miąższ na części.
  4. Banany obieramy i blendujemy z przyprawami, skórką i miąższem z pomarańcza. Następnie dodajemy przyprawy i mieszamy.
  5. Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na najmniejszych oczkach.
  6. Orzechy i migdały siekamy.
  7. Jajka ubijamy na puszystą masę
  8. Do masy jajecznej dodajemy masło i masę bananową. Mieszamy. Następnie dodajemy mąkę. Znów mieszamy, na koniec dodajemy: sól, sodę, marchewkę i orzechy. Dokładnie mieszamy.
  9. Ciasto pieczemy ok 60-70 min do suchego patyczka.

Fit appetit!

Bananowy marchwiak (2) copy

Komentarze

You Might Also Like