Przepisy

Owsiane pancakes.

Codziennie na śniadanie mogłabym jeść owsiankę. Zawsze taka sama, a jedyne co zmieniam to dodatki – owoce czy orzechy. Jednak ostatnio zakochałam się w … owsianych pancakes’ach! :) Są przepyszne.

Kiedy byłam mała i przychodziłam do dziadka, dostawałam od niego pyszne naleśniki. Takie tradycyjne. Z dżemem lub z serem. I teraz z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że pancakes mogą je zastąpić :) Są naprawdę pyszne, a przede wszystkim zdrowe. Zdrowe węglowodany (złożone), które dostarczą nam energii przez cały dzień, jajka – pełnowartościowe białko i odrobina słodyczy – syrop z agawy, który ma niski indeks glikemiczny, zawiera mniej kcal niż cukier i jest od niego o wiele słodszy.

Całość z mlekiem sojowym (naturalnym, niesłodzonym) ma 583 kcal, a z mlekiem krowim 2% 597 kcal. Dzieląc to na 4 porcje, 1 pancakes ma 146 kcal (sojowe) lub 150 kcal (krowie). Wartość kaloryczna jest podana bez dodatków :)

 

Lista zakupów (na 4 pancakes):

  • 25g otrębów owsianych
  • 75g płatków owsianych
  • Szczypta soli
  • 2 jajka
  • Łyżeczka syropu z agawy
  • 100 ml mleka (sojowego lub krowiego)
  • Odrobina cynamonu (lub wanilia, kardamon, kakao)
  • Dowolne dodatki: owoce, miód, syrop klonowy, jogurt naturalny

Przygotowanie:

  1. Otręby i płatki zmielić w młynku na mąkę.
  2. Do naszej „mąki” dodać sól, przyprawy, jajka, syrop z agawy i mleko. Całość zmiksować.
  3. Smażyć porcjami na patelni wysmarowanej odrobiną oliwy z oliwek lub masłem.
  4. Podawać z ulubionymi dodatkami :)

Fit appetit!  :)

Komentarze

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    Ewa
    10 marca 2013 at 21:10

    Pamiętam naleśniki Twojego dziadka <3 <3 <3

  • Reply
    Andzia
    22 marca 2013 at 15:00

    A wiesz może gdzie u nas w Polsce można dostać syrop z agawy ?

    • Reply
      kamilak
      22 marca 2013 at 16:17

      Na pewno w jakichś większych sklepach, np. Alma i Real. I sklepy ze zdrową żywnością :)

    Pozostaw odpowiedź Andzia Cancel Reply