Długi czas szukałam idealnego przepisu na ciastka owsiane. I znalazłam :) Dla mnie idealne, bo łączą w sobie moje ulubione składniki – płatki owsiane, banan, daktyle i gorzką czekoladę <3
Nie są kruche jak większość ciastek owsianych – są miękkie, ale uważam że to ich zaleta, bo wręcz rozpływające się w ustach.
Mogą zastępować batony musli. Idealnie nadają się na przekąskę czy na pierwsze i drugie śniadanie (np. z jogurtem). Weźmiesz je ze sobą do pracy, na uczelnię, do szkoły, w podróż.
Co najważniejsze – bez wyrzutów sumienia zaspokoisz nimi swoją ochotę na coś słodkiego. Bo te ciastka to samo zdrowie! Nie znajdziesz w nich dodatków mąki pszennej, tony cukru (jak np. w BelVita), utwardzonych tłuszczów i substancji konserwujących. Dlatego spokojnie mogą zajadać się nimi dzieciaki.
Taki wybór to ZDROWY WYBÓR.
Te ciastka:
- Dodają dużo dobrej energii na dłuższy czas – zawierają mąkę pełnoziarnistą i płatki owsiane;
- Słodkość zawdzięczają daktylom, bananowi i niewielkiej ilości miodu;
- Zawierają tylko 4 łyżki masła
- Są bardzo pożywne – nie dość, że zaspokoją ochotę na coś słodkiego, to są bardzo syte i zaspokoją nasz apetyt niewielką ilością na długi czas :)
Lista zakupów:
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
- 2 średnie jabłka
- 1 bardzo dojrzały banan
- 3/4 szklanki rodzynek lub innych suszonych owoców (u mnie daktyle)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki masła
- 1 jajko
- 3 łyżki miodu (ja dałam 5)/ można użyć ksylitolu
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 st C.
- Gorzką czekoladę siekamy drobno.
- W misce mieszamy suche składniki: mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, gorzką czekoladę i bakalie (jeśli figi, daktyle, morele, śliwki – siekamy).
- Jabłka ścieramy na tarce Nan najdrobniejszych oczkach – tak, żeby powstał z nich puree, 1 szklanka. Banana obieramy i zgniatamy widelcem, tak jak jabłko, na puree.
- Masło rozpuszczamy. Następnie dodajemy do niego miód, roztrzepane jajko, puree z banana i jabłka. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy (ja potraktowałam wszystko blenderem ;) ).
- Do suchych składników dodajemy naszą masę. Wszystko mieszamy do połączenia się składników. Można na chwilę odstawić, jeśli chcecie żeby płatki owsiane zmiękły.
- Na łyżkę bierzemy niewielkie ilości masy i kładziemy na blaszce zostawiając miejsce między ciastkami (rosną w trakcie pieczenia).
- Pieczemy 10-15 min.
- Uważamy przy wyciąganiu – ciastka jak są ciepłe mają tendencję do rozpadania się.
Fit appetit! :)