Przepisy

Mięciutkie ciasteczka owsiane.

Długi czas szukałam idealnego przepisu na ciastka owsiane. I znalazłam :) Dla mnie idealne, bo łączą w sobie moje ulubione składniki – płatki owsiane, banan, daktyle i gorzką czekoladę <3

Nie są kruche jak większość ciastek owsianych – są miękkie, ale uważam że to ich zaleta, bo wręcz rozpływające się w ustach.

Mogą zastępować batony musli. Idealnie nadają się na przekąskę czy na pierwsze i drugie śniadanie (np. z jogurtem). Weźmiesz je ze sobą do pracy, na uczelnię, do szkoły, w podróż.

Co najważniejsze – bez wyrzutów sumienia zaspokoisz nimi swoją ochotę na coś słodkiego. Bo te ciastka to samo zdrowie! Nie znajdziesz w nich dodatków mąki pszennej, tony cukru (jak np. w BelVita), utwardzonych tłuszczów i substancji konserwujących. Dlatego spokojnie mogą zajadać się nimi dzieciaki.

Taki wybór to ZDROWY WYBÓR.

Te ciastka:

  • Dodają dużo dobrej energii na dłuższy czas – zawierają mąkę pełnoziarnistą i płatki owsiane;
  • Słodkość zawdzięczają daktylom, bananowi i niewielkiej ilości miodu;
  • Zawierają tylko 4 łyżki masła
  • Są bardzo pożywne – nie dość, że zaspokoją ochotę na coś słodkiego, to są bardzo syte i zaspokoją nasz apetyt niewielką ilością na długi czas :)

 

Lista zakupów:

  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2 średnie jabłka
  • 1 bardzo dojrzały banan
  • 3/4 szklanki rodzynek lub innych suszonych owoców (u mnie daktyle)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki miodu (ja dałam 5)/ można użyć ksylitolu
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 st C.
  2. Gorzką czekoladę siekamy drobno.
  3. W misce mieszamy suche składniki: mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, gorzką czekoladę i bakalie (jeśli figi, daktyle, morele, śliwki – siekamy).
  4. Jabłka ścieramy na tarce Nan najdrobniejszych oczkach – tak, żeby powstał z nich puree, 1 szklanka. Banana obieramy i zgniatamy widelcem, tak jak jabłko, na puree.
  5. Masło rozpuszczamy. Następnie dodajemy do niego miód, roztrzepane jajko, puree z banana i jabłka. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy (ja potraktowałam wszystko blenderem ;) ).
  6. Do suchych składników dodajemy naszą masę. Wszystko mieszamy do połączenia się składników. Można na chwilę odstawić, jeśli chcecie żeby płatki owsiane zmiękły.
  7. Na łyżkę bierzemy niewielkie ilości masy i kładziemy na blaszce zostawiając miejsce między ciastkami (rosną w trakcie pieczenia).
  8. Pieczemy 10-15 min.
  9. Uważamy przy wyciąganiu – ciastka jak są ciepłe mają tendencję do rozpadania się.

Fit appetit!  :)

Komentarze

You Might Also Like