Pachnące kakaowymi herbatnikami z dzieciństwa … Chrupiące z wierzchu, mięciutkie w środku. Do tego bardzo szybkie w przygotowaniu (nie trzeba osobno ubijać białek) – zblenduj, wymieszaj i zostaw niech się same pieką (z cyklu – moje ulubione przepisy).
Sycące i odżywcze dzięki podbiciu białka wysokobiałkowym serkiem wiejskim. W końcu wpadłam na pomysł jak wykorzystać serek wiejski na słodko – ten przepis jest dla mnie strzałem w 10, powstał na dniach i już zdążaliśmy przetestować go trzy razy. Na pewno będę sięgała po niego bardzo często :)
Przepis na idealnie chrupiące gofry? Musicie pamiętać o trzech rzeczach:
1. Gofrownica o wysokie mocy (minimum 1200W).
2. Piec gofry zgodnie z instrukcją producenta – czyli jakieś 3-4 minuty i NIE PODLGĄDAĆ! Podczas pieczenia gofrów nie otwieramy gofrownicy.
3. Gotowe gofry, po wyjęciu z gofrownicy zostawiamy na chwilkę na kratce, nigdy na płaskiej powierzchni (talerz, deska, stół itd) bo będą parować i pod wpływem wilgoci zrobią się miękkie a nie chrupiące.
To co? Próbujecie? :)
Lista zakupów (ok 6 gofrów):
- Serek wiejski (wysoka zawartość białka), 200g
- Olej rzepakowy, 45g
- Mleko (dowolne), 100-120g
- Jajka, 2 sztuki
- Mąka orkiszowa jasna, 100g
- Mąka ziemniaczana, 10g (lub ta sama co wyżej)
- Kakao naturalne, 20g
- Proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
- Ekstrakt waniliowy, 1 łyżeczka
- Ksylitol, 20-30g (lub erytrol do smaku)
- Do podania: ulubione owoce / skyr / syrop klonowy lub miód / masło orzechowe
Przygotowanie:
- Włącz gofrownicę do nagrzania.
- Serek wiejski, jajka, olej, mleko, ekstrakt i ksylitol zblenduj.
- Wymieszaj suche składniki (mąki, proszek, kakao).
- Mokre składniki połącz ze suchymi.
- Nakładaj porcję i piecz w gofrownicy na najwyższej mocy (u mnie 1400 W) ok 3-4 minut.
- Każdego gofra odłóż na kratkę i lekko przestudź.
- Podawaj z lubionymi dodatkami.
*** Uwagi:
– u nas ta porcja wystarcza na 3 osoby :) każdy łapie po 2 gofry (tak, tak … nawet 3 latka je tyle co duży, dorosły)