Przepisy

Jaglane Raffaello

Kiedy byłam małą dziewczynką moją wielką słabością było Raffaello. Dziś, kiedy jestem starsza i mam większą świadomość jak ważne jest zdrowe żywienie (zdrowy styl życia) poszukuję zdrowych zamienników tego co tak szybko – i w niezdrowy sposób – uzależnia.

I tak znalazłam przepis na zdrowe Raffaello! A wszystko dzięki kaszy jaglanej, która pod wpływem wanilii, wiórków kokosowych i niewielkiej ilości miodu i masła zamienia się w coś przepysznego ♥ Na taką słodycz, możesz pozwolić sobie ze spokojnym sumieniem :)

Wybieraj świadomie! ♥

 

Lista zakupów (ok 20 kulek):

  • Kasza jaglana, 50g
  • Mleko 200ml + woda 100ml
  • Laska wanilii
  • Miód, 1 łyżka
  • Masło, 1 łyżka
  • Wiórki kokosowe, 100g
  • Migdały w całości, 15-20 sztuk

Przygotowanie:

  1. Migdały ze skórką zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na ok 30 min. Po tym czasie wyciągamy je z wody i obieramy ze skórki.
  2. Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni. Następnie zalewamy mlekiem z wodą, dodajemy laskę wanilii i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 15-20 min.
  3. Ok 70g wiórek prażymy na patelni.
  4. Po ugotowaniu do kaszy dodajemy masło, miód, uprażone wiórki kokosowe i wyciskamy miąższ z laski wanilii. Wszystko dokładnie mieszamy.
  5. Nabieramy niewielką ilość kaszy, do środka wciskamy jeden migdał i formujemy kulkę, po czym obtaczamy ją w pozostałych nieuprażonych wiórkach kokosowych.
  6. Gotowe kulki odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

Fit appetit!

Jaglane Rafaello (2)

Komentarze

You Might Also Like