Dopadło i mnie :) Zainspirowana przez moje koleżanki, także musiałam spróbować i zrobić. Zrobić własne musli :)
Jest bardzo smaczne, pożywne i przede wszystkim zdrowe. Nie musimy sięgać po gotowe musli, o których w reklamach mówi się w superlatywach. Co – jak się okazuje w praktyce – prawdą nie jest. Znajduje się w nich pełno niepotrzebnych składników. Wystarczy przeczytać sobie skład jednego z kupnych musli:
Skład: Musli crunchy (płatki owsiane, cukier, olej palmowy, płatki pszenne, ekstrakt ryżowy (mąka ryżowa, cukier, gluten pszenny, ekstrakt słodowy, sól), wiórki kokosowe, syrop glukozowo- fruktozowy, aromat, syrop karmelowy), płatki pszenne pieczone (pszenica, cukier, sól, ekstrakt słodowy jęczmienny, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), wiórki czekolady gorzkiej 2% (cukier miazga kakaowa 45,5 %, masło kakaowe, wanilia, emulgator: lecytyna sojowa), granulat truskawki 1,5 % (truskawka, sok wiśniowy, jabłka, cukier, syrop fruktozowy, mąka ryżowa, substancja żelująca: pektyna E440, olej palmowy, substancja zakwaszająca: kwas cytrynowy, aromat), 1,5% truskawka liofilizowana
… i porównać do naszego, domowego. Wybór należy do Ciebie! :)
Domowe musli można jeść z mlekiem, jogurtem naturalnym, owocami, a nawet samo! Z przepisu, który Wam podaję wychodzą 4 porcje, jedna zawiera:
- Energia: 311,5 kcal;
- Białko: 9,9g
- Tłuszcz: 20,9g
- Węglowodany: 2,5g
- Błonnik: 4,9g
Lista zakupów (na 4 porcje):
- 80g płatków owsianych
- 40g pestek dyni
- 40g pestek słonecznika
- 20g płatków migdałowych
- 40g orzechów laskowych
- 10g masła
- 20g miodu
Przygotowanie:
- Masło i miód rozpuścić.
- Orzechy posiekać na drobno.
- Wszystkie suche składniki wymieszać w misce, a następnie dodać rozpuszczony miód z masłem. Całość wymieszać.
- Dużą blaszkę wyłożyć pergaminem i wysypać musli (wyrównać do cienkiej warstwy).
- Zapiekać w temperaturze 170 st C, do uzyskania złoto-brązowego koloru. Od czasu do czasu mieszać.
Fit appetit! :)
6 komentarzy
Magda
19 marca 2013 at 19:35Na pewno zrobię! :-)
Basia {SlonecznyBalkon.pl}
27 marca 2013 at 21:29Zbieram się i zbieram do zrobienia takiego musli, ale teraz to już nie ma wymówek! :)
Martyna
4 kwietnia 2013 at 21:32Czy można zastąpić czymś miód? Ponieważ mimo wielu prób nadal mi nie smakuje ;/
kamilak
4 kwietnia 2013 at 21:54Najlepiej syropem z agawy. Można spróbować cukrem brzozowym, ale z taką “sypką” konsystencją nie próbowałam więc nie wiem :)
justyna
12 stycznia 2014 at 09:21Czy można orzechy laskowe zastąpić włoskimi?
kamilak
14 kwietnia 2014 at 09:00Jeśli takie wolisz, to jak najbardziej :)