Pyszne, zdrowe, szybkie i proste w przygotowaniu MOCNO czekoladowe muffinki. U mnie z orzeźwiającym dodatkiem domowego dżemu porzeczkowego i … fenomenalnym kremem a’la Snickers (krem oczywiście w mega zdrowym wydaniu!) ♥
Nie będę się rozpisywać … Bo nadają się na każdą okazję i w każde miejsce ;) A w połączeniu z tym cudownym kremem rozpływają się w ustach. Koniecznie musicie spróbować :)
Lista zakupów (12 babeczek):
– Składniki mokre:
- Jajko, 1 sztuka
- Olej rzepakowy, 70g
- Mleko, 140-150ml
– Składniki suche:
- Mąka pełnoziarnista orkiszowa, 1 szklanka
- Ksylitol (cukier brzozowy), 80g
- Kakao naturalne, 5 łyżek
- Gorzka czekolada (minimum 70%), 100g (1 tabliczka)
- Proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
– Składniki na krem :
- Daktyle, 120g
- Masło orzechowe, 150g
- Kakao naturalne, 10g
- Odżywka białkowa czekoladowa, 20g
- Mleko, do uzyskania pożądanej konsystencji
Dodatkowo – ulubiony dżem (najlepiej się sprawdzi kwaskowaty – u mnie porzeczkowy)
Przygotowanie:
- Przygotować krem: daktyle zalać niewielką ilością wrzątku i rozgotować. Zblendować z pozostałymi składnikami na krem.
- Piekarnik nagrzać do 180 st C. Formę na babeczki/ muffinki wyłożyć papilotkami.
- Wszystkie mokre składniki zblendować na jednolitą masę.
- Gorzką czekoladę drobno posiekać. Wymieszać z suchymi składnikami i wsypać do mokrych. Dokładnie wymieszać.
- Do każdej papilotki nakładać: porządną łyżkę masy na muffinki, łyżeczkę dżemu i znów porządną łyżkę masy na muffinki.
- Muffinki piec przez 15-20 min.
- Ostudzone udekorować kremem (można również posypać wiórkami kokosowymi) i pozostawić w lodówce na 1-2 godziny.
Fit appetit! :)
Jedna muffinka:
- Energia – 284 kcal
- Białko – 8,4g
- Tłuszcz – 16,9g
- Węglowodany – 25,3g
- Błonnik – 3,5g
Pełnoziarniste czekoladowe muffinki z kremem – Make Life Fit
8 lutego 2017 at 11:12[…] Przepis na muffinki znajdziecie tutaj: https://www.makelifefit.pl/pelnoziarniste-czekoladowe-muffinki-z-kreme-ala-snickers/ […]