Pieczony batat, awokado, pomidor, kolendra – to się nie może nie udać! To połączenie jest genialne. Orzeźwiająca salsa z warzyw, słodki i aromatyczny batat, soczysty kurczak. Biały sos do podkręcenia smaku. I to wszystko w chrupiącej bułce picie lub jeszcze bardziej chrupiącym, kukurydzianym taco …
Na obiad i na kolację. Jak najbardziej sprawdzi się na szamkę na dobrą imprezę, żeby ugościć znajomych pysznym jedzonkiem.
Dużo warzyw, mało tłuszczu – czego chcieć więcej? :) Koniecznie musicie spróbować, dla mnie ten posiłek to sztosik!
Lista zakupów (3-4porcje):
– Składniki na salsę:
- Pomidor malinowy, 2 sztuki
- Awokado, 1 sztuka
- Szalotka, 1 sztuka
- Limonka, 1/2 sztuki
- Kolendra świeża, doniczka
- Sól i pieprz do smaku
– Składniki :
- Pierś z kurczaka, 2 sztuki
- Batat, 2 sztuki
- Przyprawa do kurczaka, (u mnie KAMIS Grecki Sreet Food)
- Przyprawa do ziemniaków
- Oliwa czosnkowa
- Bułka pita lub taco (lub jedno i drugie)
– Składniki na sos:
- Śmietana gęsta 12%, 75g
- Jogurt naturalny, 75g
- Czosnek, 2 małe ząbki
- Limonka, 1/2 sztuki
- Suszona kolendra (liście), 1 łyżeczka
- Sól i pierz do smaku
- Ksylitol, 30 g
Przygotowanie:
- Przygotuj sos: wymieszaj jogurt ze śmietaną. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, susozną kolendrę, sok z limonki i dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj i odstaw do lodówki.
- Piekarnik nastaw na 180 st C.
- Batata obierz i pokrój w kostkę. Wymieszaj z przyprawą do ziemniaków i oliwą czosnkową (3-4 łyżki). Przełóż do naczynia do pieczenia.
- Pierś z kurczak umyj, osusz i pokrój w mniejsze polędwiczki. Wysmaruj oliwą czosnkową (2-3 łyżki) i posyp przyprawą Grecką, tak żeby pokryć całego kurczaka z każdej strony. Przełóż do naczynia do pieczenia.
- Batata i mięso wstaw do piekarnika i piecz ok 30 minut.
- Przygotuj salsę: pomidory sparz, obierz ze skórki, wydrąż wodnisty środek z pestkami i pokrój w kostkę. Szalotkę przekrój na ćwiartki i posiekaj. Awokado przekrój na pół, wyciągnij pestkę, natnij głęboko w kratkę i wydrąż łyżeczką. Awokado skrop sokiem z limonki i wymieszaj. Liście kolendry umyj i posiekaj. Wszystko wymieszaj. Sól i pieprz dodaj przed nakładaniem składników (jeśli dodasz teraz to warzywa puszczą dużo wody i będzie niefajna konsystencja salsy) .
- Gotowego kurczaka pokrój w mniejsze kawałki. Wymieszaj z batatem.
- Bułkę pitę lub tacosy przygotuj według przepisu na opakownaiu.
- Nakładaj: sos, batata z kurczakiem, salsę. Gotowe! :)