Przepisy

Kokosowo-amarantusowe babeczki

Wilgotne, mięciutkie, słodziutkie i zdrowe :)))

Do pracy, do szkoły, na miejscu lub na wynos, do kawy, na „chcicę”, na imprezę, na śniadanie lub na przekąskę ♥

Najlepiej smakują w towarzystwie dobrych przyjaciół i pysznej świeżo zaparzonej kawki z dodatkiem mleczka kokosowego ♥

Rozpływam się … Koniecznie spróbujcie tych amarantusowo-kokosowych słodkości! :)

 

Lista zakupów (12 babeczek):

– Składniki mokre:

  • Banan – 1 dojrzały
  • Jaja – 2 sztuki
  • Jogurt naturalny – 150g
  • Miód naturalny – 45g
  • Ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
  • Mleczko kokosowe (100% naturalne, bez konserwantów) – 50ml

– Składniki suche:

  • Amarantus ekspandowany – 1 i ½ szklanki
  • Wiórki kokosowe – ½ szklanki
  • Płatki owsiane – 40g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista – 30g
  • Jagody goji – 4 łyżki
  • Płatki migdałów – 45g
  • Cukier brzozowy – 60-80g
  • Soda – 1 łyżeczka

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 180 st C.
  2. Płatki owsiane zmielić w młynku lub za pomocą blendera na mąkę.
  3. Składniki mokre zblendować na jednolitą masę.
  4. Suche składniki dokładnie ze sobą wymieszać
  5. Składniki suche połączyć z mokrymi. Dokładnie wymieszać.
  6. Blachę na muffinki wyłożyć papilotkami. Masę na babeczki nakładać do ¾ wysokości papilotek
  7. Babeczki piec przez 20-25 min.

Fit appetit! :)

Kokosowo-amarantusowe babeczki (2)

Komentarze

You Might Also Like