W sam raz na śniadanie – klasyczne placuszki z jabłkiem zamieniam na pełnoziarniste placuszki z jabłkiem i dodatkiem prawdziwej wanilii i podaję je z twarożkiem zmieszanym z jogurtem naturalnym i cynamonem. Brzmi pysznie?
Sycące, zdrowe i pyszne śniadanko ♥ W dodatku szybkie w przygotowaniu i wykonaniu :)
Mąkę pszenną, zamieniamy pełnoziarnistą. Mąka pszenna, jest przetworzona i tym samym pozbawiona wartości odżywczych. Jest produktem o wysokim IG, powoduje reakcje insulinową, która sprzyja znacznym wahaniom poziomu cukru we krwi co prowadzi do pojawieniu się wtórnego, nieuzasadnionego uczucia głodu. Stąd prosta droga do nawagi i otyłości. Dodatkowo zawiera fityniany, które uniemożliwiają wchłanianie cennych składników w pożywieniu.
Twaróg to źródło białka, jednak należy pamiętać że jest on produktem zakwaszającym organizm, dlatego nie należy spożywać go zbyt często i w dużych ilościach.
Słodzimy ksylitolem – ma niski IG i ma o 40% mniejszą kaloryczność w porównaniu do białego cukru. Ponadto wzmacnia układ immunologiczny, zapobiega degeneracjom, chronicznym chorobom, a nawet opóźnia procesy starzenia się tkanek i całego ustroju.
Lista zakupów:
Placuszki (ok. 18-20 sztuk):
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 3/4 szklanki mleka zmieszanego z wodą
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru brzozowego (ksylitol)
- 1 jabłko
Twarożek:
- Półtłusty twaróg, 200g
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
- Ksylitol/ miód/ stewia do smaku
- Miąższ z ½ laski wanilii
- ½ łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
- Twarożek: ser ugniatamy widelcem, dodajemy resztę składników i mieszamy. Zostawiamy na chwilkę do przegryzienia się.
- Placuszki: wszystkie składniki (oprócz jabłka) na ciasto mieszamy. Jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach – zgniatamy lekko w rękach, żeby odcisnąć część soku. Ciasto na placuszki mieszamy z jabłkiem. Placuszki smażymy na oleju rzepakowym / maśle klarowanym lub tłuszczu koksowym z obu stron na rumiany kolor.
Fit appetit!