Lubicie szpinak? U mnie przez większość czasu znajdował się na czarnej liście … dopóki nie nauczyłam się go doprawiać. Ale na listę ulubionych wdarł się kiedy mój Facet, po męczącym zjeździe kursu na Instruktora Zajęć Grupowych zrobił mi … zupę krem szpinakową z fetą! Nie uwierzycie póki nie spróbujecie :)
Lista zakupów:
- Opakowanie świeżego (ewentualnie mrożonego) szpinaku
- Seler naciowy – dwie łodygi
- Cukinia – jedna duża
- Mleko odtłuszczone ¼ szklanki
- Kostka warzywna o obniżonej zawartości tłuszczu i soli
- Łyżka oliwy z oliwek
- Cebula
- 2 ząbki czosnku
- Gałka muszkatołowa, pieprz, sól – do smaku
- Feta do smaku
- Grzanki z chleba pełnoziarnistego
Przygotowanie:
- Na patelni beztłuszczowej rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego). Cebulę posiekać w kostkę wrzucić na oliwę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażyć do miękkości. Następnie dodać świeże liście szpinaku – dusić pod przykryciem do miękkości (jeżeli szpinak jest mrożony – wcześniej rozmrozić, odlać wodę, chwilę przesmażyć z cebulą i czosnkiem).
- Do garnka wlać ok. ¾ szklanki wody, zagotować i wrzucić posiekany seler i cukinię. Dodać kostkę warzywną. Gotować do zmiękczenia warzyw.
- Do cukini i selera dodać przesmażony szpinak. Chwilę pogotować, a następnie zblendować.
- Dolać mleko i przyprawy do smaku. Wymieszać i znów chwilę pogotować.
- Fete pokroić w kostkę. Chleb upiec w piekarniku / tosterze / na patelni beztłuszczowej.
- Do misek nalewamy zupę krem, wrzucamy fetę i podajemy z grzanką.
- Dodatkowo można uprażyć na patelni beztłuszczowej płatki migdałów i posypać nimi zupę.
Fit appetit! :)
No Comments