Przepisy

Zupa krem szpinakowa

Lubicie szpinak? U mnie przez większość czasu znajdował się na czarnej liście … dopóki nie nauczyłam się go doprawiać. Ale na listę ulubionych wdarł się kiedy mój Facet, po męczącym zjeździe kursu na Instruktora Zajęć Grupowych zrobił mi … zupę krem szpinakową z fetą! Nie uwierzycie póki nie spróbujecie :)

Lista zakupów:

  • Opakowanie świeżego (ewentualnie mrożonego) szpinaku
  • Seler naciowy – dwie łodygi
  • Cukinia – jedna duża
  • Mleko odtłuszczone ¼ szklanki
  • Kostka warzywna o obniżonej zawartości tłuszczu i soli
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • Cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Gałka muszkatołowa, pieprz, sól – do smaku
  • Feta do smaku
  • Grzanki z chleba pełnoziarnistego

Przygotowanie:

  1. Na patelni beztłuszczowej rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego). Cebulę posiekać w kostkę wrzucić na oliwę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażyć do miękkości. Następnie dodać świeże liście szpinaku – dusić pod przykryciem do miękkości (jeżeli szpinak jest mrożony – wcześniej rozmrozić, odlać wodę, chwilę przesmażyć z cebulą i czosnkiem).
  2. Do garnka wlać ok. ¾ szklanki wody, zagotować i wrzucić posiekany seler i cukinię. Dodać kostkę warzywną. Gotować do zmiękczenia warzyw.
  3. Do cukini i selera dodać przesmażony szpinak. Chwilę pogotować, a następnie zblendować.
  4. Dolać mleko i przyprawy do smaku. Wymieszać i znów chwilę pogotować.
  5. Fete pokroić w kostkę. Chleb upiec w piekarniku / tosterze / na patelni beztłuszczowej.
  6. Do misek nalewamy zupę krem, wrzucamy fetę i podajemy z grzanką.
  7. Dodatkowo można uprażyć na patelni beztłuszczowej płatki migdałów i posypać nimi zupę.

Fit appetit! :)

Komentarze

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply