Przepisy

Zdrowe muffinki marchewkowe

Bez mąki, na zdrowym cukrze (ksylitol) z orzechami i żurawiną. Pyszne babeczki marchewkowe, z dodatkiem jabłka, dzięki któremu ciasto jest wilgotne – czyli takie jak uwielbiam :)

Proste i szybkie w przygotowaniu. Sycące, aromatyczne, rozpływające się w ustach i uzależniające…

Sprawdzą się na śniadanie, przekąskę oraz wtedy kiedy mamy ochotę na coś słodkiego ;) I oczywiście … dzięki świątecznym dodatkom i przyprawom godnie zastąpią np. piernikowe ciasto na świątecznym stole. Taką muffinkę możecie zjeść z czystym sumieniem!

Lista zakupów (około 8-10 babeczek):

  • Płatki owsiane górskie, 1 szklanka
  • Otręby owsiane, ½ szklanki
  • Cukier brzozowy (ksylitol), 60g
  • Orzechy włoskie, 30g
  • Nasiona chia, 1 łyżka
  • Suszona żurawina, 50g
  • Gorzka czekolada, 50g
  • Cynamon, 1 czubata łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa, ¼ łyżeczki
  • Soda, 1 płaska łyżeczka
  • Sól, szczypta
  • Mleko (dowolne, u mnie migdałowe), 7 łyżek
  • Olej rzepakowy, 40g
  • Jajka, 2 sztuki
  • Marchew, 200g (po obraniu)
  • Jabłko, 100g (po obraniu)

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Blachę na muffinki wykładamy papilotkami.
  2. Płatki owsiane mielimy w młynku na mąkę, tak samo postępujemy z orzechami włoskimi.
  3. Żurawinę i czekoladę siekamy drobno.
  4. Jabłko i marchewkę obieramy, a następnie ścieramy na tarce na grubych oczkach.
  5. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy olej i jeszcze chwilkę miksujemy. Na koniec dodajemy mleko i mieszamy.
  6. Mieszamy suche składniki: mąkę z płatków owsianych, mielone orzechy, otręby, chia, cynamon, gałkę muszkatołową, sodę, sól i posiekaną czekoladę i żurawinę.
  7. Do masy jajecznej dodajemy wymieszane suche składniki. Delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy starte jabłko i marchew. Mieszamy.
  8. Masę nakładamy do ¾ wysokości papilotki/ foremki. Pieczemy 35-40min.

Fit appetit!

Komentarze

You Might Also Like