Bez mąki, na zdrowym cukrze (ksylitol) z orzechami i żurawiną. Pyszne babeczki marchewkowe, z dodatkiem jabłka, dzięki któremu ciasto jest wilgotne – czyli takie jak uwielbiam :)
Proste i szybkie w przygotowaniu. Sycące, aromatyczne, rozpływające się w ustach i uzależniające…
Sprawdzą się na śniadanie, przekąskę oraz wtedy kiedy mamy ochotę na coś słodkiego ;) I oczywiście … dzięki świątecznym dodatkom i przyprawom godnie zastąpią np. piernikowe ciasto na świątecznym stole. Taką muffinkę możecie zjeść z czystym sumieniem!
Lista zakupów (około 8-10 babeczek):
- Płatki owsiane górskie, 1 szklanka
- Otręby owsiane, ½ szklanki
- Cukier brzozowy (ksylitol), 60g
- Orzechy włoskie, 30g
- Nasiona chia, 1 łyżka
- Suszona żurawina, 50g
- Gorzka czekolada, 50g
- Cynamon, 1 czubata łyżeczka
- Gałka muszkatołowa, ¼ łyżeczki
- Soda, 1 płaska łyżeczka
- Sól, szczypta
- Mleko (dowolne, u mnie migdałowe), 7 łyżek
- Olej rzepakowy, 40g
- Jajka, 2 sztuki
- Marchew, 200g (po obraniu)
- Jabłko, 100g (po obraniu)
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Blachę na muffinki wykładamy papilotkami.
- Płatki owsiane mielimy w młynku na mąkę, tak samo postępujemy z orzechami włoskimi.
- Żurawinę i czekoladę siekamy drobno.
- Jabłko i marchewkę obieramy, a następnie ścieramy na tarce na grubych oczkach.
- Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy olej i jeszcze chwilkę miksujemy. Na koniec dodajemy mleko i mieszamy.
- Mieszamy suche składniki: mąkę z płatków owsianych, mielone orzechy, otręby, chia, cynamon, gałkę muszkatołową, sodę, sól i posiekaną czekoladę i żurawinę.
- Do masy jajecznej dodajemy wymieszane suche składniki. Delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy starte jabłko i marchew. Mieszamy.
- Masę nakładamy do ¾ wysokości papilotki/ foremki. Pieczemy 35-40min.
Fit appetit!