Czy chuda ryba musi być nudna? Mam nadzieję, że tym przepisem przekonam Was, że nie musi :) A wręcz przeciwnie – jest cudowna!
Aromatyczna poprzez zioła i ciekawa poprzez dodanie serka wiejskiego.
Posiłek jest niskokaloryczny i jeśli nie użyjemy cebuli – także lekkostrawny. Jest źródłem dobrego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dorzucie paprykę, a wtedy ten posiłek stanie się kolorowy i przyjazny niejadkom :)
Lista zakupów (na 2 porcje)
- 2 filety dorsza albo mintaja
- 50g serka homogenizowanego naturalnego
- 150g serka wiejskiego lekkiego
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 1 mała cebula
- Przyprawy: suszona i świeża bazylia, oregano, suszony koperek, słodka i ostra papryka, czosnek
- 1 brokuł
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- Sól i pieprz – do smaku
Przygotowanie:
- Naczynie żaroodporne lekko smarujemy oliwą z oliwek. Następnie układamy w nim filety rybne, które solimy i pieprzymy oraz posypujemy oregano, bazylią, słodką i ostrą papryką, czosnkiem.
- W małej misce mieszamy serek homogenizowany z suszonym koperkiem, a następnie smarujemy nim rybę. Odstawiamy do lodówki na godzinę lub dłużej.
- Serek wiejski mieszamy z przecierem pomidorowym, doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy nim zamarynowaną rybę.
- Cebulę kroimy w krążki i posypujemy nią serek wiejski z rybą. Całość posypujemy jeszcze potarganymi liśćmi bazylii.
- Rybę pieczemy w 200st C przez 20 min, a następnie w 160stC przez kolejne 20 min (do przypieczenia cebuli).
- Brokuły gotujemy al dente. Następnie traktujemy je blenderem i dodajemy masło, jogurt, sól i pieprz do smaku. Całość wymieszać.
Fit appetit! :)
2 komentarze
odchudzanie
26 listopada 2012 at 16:59Fajne podejscie do tematu, chyba nie spotkalam sie jeszcze z czyms takim na zadnym innym stronau. notka przejrzysta, bardzo czytelna, ciekawa. Dziekuje za zamieszczenie tak waznych informacji w jednym miejscu, to bardzo praktyczne rozwiazanie.
przepisy omlet
28 września 2016 at 00:18Pysznie, bardzo fajny przepis ;)